Publicerad 2023-06-08, kl 14:32

Nybakade studenter förstärker näringslivet

Över hundra ungdomar tog förra veckan studenten från de gymnasiala yrkesprogrammen i Alingsås. 60 procent av dessa har redan hittat en arbetsplats för att där bli en del av det lokala näringslivet.

I fredags var det studentdag i Alingsås när ungdomar firade att deras gymnasieutbildning är avklarad. Från Alströmergymnasiet och gymnasiesärskolan var det totalt 109 elever som avslutade sina studier på yrkesprogrammen.

— 60 procent av avgångseleverna har redan klart med ett arbete att gå till efter firandet. Det är en jättefin siffra eftersom en del nu ska göra militärtjänstgöring eller studera vidare, säger Linda Andersson, utbildningschef på Alströmergymnasiet och Campus.

Två studenter som lämnat restaurang- och livsmedelsprogrammet bakom sig för att börja arbeta är Linda Alm och Sebastian Gillberg. De har fått anställning hos kökschef Martin Österbrand på Lokalen i centrala Alingsås.

— Eleverna på skolans olika yrkesprogram bereds goda möjligheter att knyta kontakter med arbetsgivare både lokalt och regionalt under studietiden, inte minst genom den arbetsplatsförlagda delen av utbildningarna. Visar man som elev vilja att lära och hög ambition i yrket innebär det mycket goda möjligheter till anställning efter genomförd gymnasieutbildning. Det är Linda och Sebastian två goda exempel på, säger Linda Andersson.

Utöver restaurang- och livsmedelsprogrammet utgörs yrkesprogrammen av bygg- och anläggningsprogrammet, barn- och fritidsprogrammet, vård- och omsorgsprogrammet, el- och energiprogrammet samt försäljnings- och serviceprogrammet.

För gymnasiesärskolan finns dessutom finns programmet för hotell- restaurang och bageri, programmet för hälsa, vård och omsorg samt programmet för administration, handel och varuhantering.

Alingsås kommun