Publicerad 2023-06-01, kl 07:16

Övergivna cyklar rensas bort

Nu ska övergivna cyklar som inte ser ut att användas rensas bort från Alingsås tätort. Kommunen förvarar cykeln en månad så att den rätta ägaren har möjlighet att ge sig tillkänna och återfå sin cykel.

Runt om i Alingsås tätort finns cyklar som av olika anledningar blivit kvarlämnade i cykelställ, på gångbanor, i parker eller liknande platser.

— Vi är glada att så många i Alingsås väljer att cykla till skolan, arbetsplatser, kollektivtrafiken eller bara för nöjes skull. Men vi har också ett ansvar för gaturenhållning och trafiksäkerhet och därför är det dags att göra en cykelrensning för att vår stad ska fortsätta att vara framkomlig, trafiksäker och se trevlig ut, säger trafikingenjör Pia Ketonen Bertilsson.

Nu i juni startar projektet med att kommunen sätter ut lappar på cyklar som inte ser ut att ha någon ägare. Den 15 juni plockas sedan alla lappade cyklar som är orörda bort och förvaras i kommunens depå en månad. Under den tiden har den rätta ägaren möjlighet att återfå sin cykel mot beskrivning. 

Cyklar som inte hämtats ut senast en månad från flyttningsdatumet övergår till kommunens ägo.

— Det finns stöd i lagen för att vi som kommun får flytta fordon som varit parkerade en längre tid. Och vi tror att den inledande lappen på cyklarna och att vi förvarar cyklarna i en månad gör att vi inte kommer att plocka bort någon cykel som faktiskt används, säger Pia Ketonen Bertilsson.

Telefontid trafik- och parkenheten

NULL

Kontakta trafik- och parkenheten på 0322-61 70 22, telefontid kl. 8-10 alla helgfria vardagar. Kontakta växeln övrig tid 0322-61 60 00, kl 8-17 måndag-torsdag och 8-16 fredag., Trafik- och parkenheten