Publicerad 2023-05-11, kl 07:50

Både elever och verksamheter glada över prao

Under våren har åttondeklassare från Alingsås högstadieskolor varit ute på prao. Både kommunala verksamheter och lokala företagare har hjälpts åt att hitta passande platser åt ungdomarna.

Detta året är 416 elever ute på prao. 243 av dem hos privata företag, 141 i kommunala verksamheter och övriga i ideella organisationer eller kommunala bolag.

Prao i delikatessbutik

I början av vecka 17 tog vi oss ner till delikatessbutiken Lokalen för att träffa Jamil Taleb. Han går i åttan på Östlyckeskolan och känner sig glad över att ha hittat en så pass rolig praoplats. Han får lära sig om butiken, prova på kök, städ, disk och kassa.

– Det bästa är att vara i köket och förbereda mat, säger Jamil.

Han hoppas att kunna sommarjobba på Lokalen och uppskattar chansen att få visa vad han går för. Man kan säga att Jamil i år har fått den ultimata PRAO-platsen utifrån elevernas önskemål. Butik och restaurang är nämligen väldigt efterfrågat och Lokalen är ju en plats som erbjuder båda.

– Jamil har varit riktigt duktig i allt han gjort och vi är glada att ha honom här, säger en i personalen.

Tack till alla inblandade!

Prao är ett sätt för ungdomar att förbereda sig för framtiden. Det är en viktig del för att minska avståndet mellan skolan och arbetslivet. Företag och verksamheter får kontakt med driftiga ungdomar och eleverna själva får en inblick i hur verkligheten ser ut.

Därför riktar vi ett stort tack till alla elever som vågar sig ut och till alla verksamheter som öppnat sina dörrar!

Alingsås kommun