Publicerad 2023-05-02, kl 09:30

Räddningsfordon kan styra trafikljus

Med start måndag den 15 maj har räddningstjänsten och ambulanssjukvården möjlighet att skapa en grön våg genom Alingsås i samband med utryckning. Det handlar om totalt fyra trafikljus som kan styras manuellt av utryckningspersonal.

Under våren sker inflyttning i den nya räddningsstationen på Tokebacka för Alingsås och Vårgårda räddningstjänstförbund och ambulanssjukvården. I samband med det får utryckningsfordonen möjlighet att styra trafikljusen längs E20 vid Kristineholm, Götaplan och Hedvigsberg samt vid korsningen Kungsgatan/länsväg 180. 

— Vi i verksamheterna har haft ett nära samarbete med Trafikverket för att få till den här möjligheten. Det känns väldigt bra att vi kan använda det skarpt från den 15 maj, säger Stefan Bedö, projektledare på Alingsås och Vårgårda räddningstjänstförbund. 

För alingsåsare i trafiken innebär förändringen att trafikljusens vanliga rytm kan rubbas om det kommer en brådskade utryckning som styr ljuset mot grönt.

— Vi kan skapa en så kallad grön våg åt olika håll beroende på vilket håll vi kör. Det gör att vi kan spara viktiga sekunder vid en utryckning men det blir samtidigt en bättre arbetsmiljö för våra medarbetare och en säkrare trafiksituation för både medarbetare och allmänhet. Som vi ser det finns det bara vinnare i den här lösningen, säger Stefan Bedö.

Mer information
Stefan Bedö, projektledare AVRF
stefan.bedo@avrf.se
0704–808054

Alingsås kommun