Publicerad 2023-04-27, kl 13:35

Jan Hedberg fick kommunens miljöpris

Kommunens miljöpris för 2022 är utdelat. Det gick till Jan Hedberg för sitt arbete med att göra räddningstjänstens skumsläckare mer miljövänliga.

Jan Hedberg arbetar som insatsledare på Alingsås och Vårgårda Räddningstjänstförbund. Där har han varit huvudpersonen bakom arbetet med att tömma och destruera potentiellt miljöfarligt skum med PFAS och ersätta det med miljövänligt alternativ. Ett utbyte som kräver stort engagemang eftersom det både kostar pengar och är en logistisk utmaning för att inte påverka beredskapen negativt.  

Jan Hedberg fick sitt pris i samband med onsdagens kommunfullmäktige på Alströmerteatern. Utöver äran fick han dels ett diplom och dels en tavla med en naturbild tagen av naturfotograf Björn Albinson.

Nominering: Jan Hedberg har lagt ner mycket tid och engagemang i jobbet med att tömma och destruera allt potentiellt miljöfarligt skum med PFAS och ersatt det med ett miljövänligt alternativ. Många räddningstjänster har inte kommit lika långt i detta arbete som är förknippat med en stor kostnad samtidigt som det är en logistisk utmaning då beredskapen påverkas. Detta har inte hindrat Jan som med stor målmedvetenhet och beslutsamhet genomfört den här förändringen för miljöns bästa.

Juryn för kommunens miljöpris består av bygg- och miljönämnden.

Alingsås kommun