Publicerad 2023-04-25, kl 10:05

Gothia Cup återvänder till Alingsås – går mot rekordstor turnering

Sommarens Gothia Cup ser ut att bli ett rekordstort evenemang. Det höga anmälningsläget gör att världens största ungdomsturnering utvidgar till att bo och spela i Alingsås i sommar.

Gothia Cup går mot den största upplagan av turneringen någonsin. För att kunna ta emot alla lag som anmält sig expanderar Gothia Cup till Alingsås.

– Det är naturligtvis någonting positivt att vi växer och det känns väldigt roligt att återvända till Alingsås. Såväl kommunen som de lokala fotbollsklubbarna har tagit emot oss med öppna armar och tillsammans har vi kunnat ro det här i hamn med relativt kort varsel, säger Gothia Cups evenemangsansvarig Anders Albertsson.

Gothia Cup spelades i Alingsås även 2018 och 2019. Sedan tidigare genomförs ungdomsturneringen, förutom i Göteborgs kommun, även i Mölndal, Kungsbacka och Partille.

Daniel Filipsson trixar med en boll medan Anders Albertsson tittar på.

För Alingsås kommun innebär det att cirka 2000 deltagare kommer att spela fotboll på Noltorpsvallen, Mjörnvallen och Gerdskensvallen i sommar. Sex av kommunens skolor fylls av ungdomar från hela världen.

– Det är glädjande att Gothia Cup kommer tillbaka, det är inte minst ett kvitto på att vi i kommun och föreningar gjort ett bra jobb tidigare år, säger Daniel Filipsson (M), kommunstyrelsens ordförande. Det är ett fantastiskt tillfälle för vårt lokala näringsliv när staden lever upp i juli med många besökare som vill övernatta, fika, äta på restaurang och handla i mysiga butiker.

Likt för lagen som bor och spelar i Kungsbacka, erbjuder Alingsås en nära och familjär turneringskänsla, i en lugn och gemytlig småstadsmiljö.

– Vi fick mycket goda omdömen från våra deltagare de två tidigare år vi genomfört Gothia Cup i Alingsås, inte minst från våra utländska gäster som uppskattade allt från alingsåsarnas gästfrihet till naturen och tillgängligheten till bad vid Mjörnvallen, säger Albertsson.

Alingsås kommun