Publicerad 2023-04-19, kl 10:50

21 000 vårblommor planterade

Alingsås, Ingared, Gräfsnäs och Sollebrunn har nu smyckats inför våren. Totalt är 18 700 lökväxter och 3 200 penséer planterade runt om i kommunen.

Temat för årets blomsterprogram är textil magi. Det tar oss tillbaka till produktionen på Alingsås Bomullsväveri under 1960-talet, med färger och mönster från några av de många kvinnor som verkat i staden under den textila eran.

— Vi vill lyfta en del av vår lokala historia som inte syns så ofta – vårt textila arv med fokus på några av 1960-talets kvinnliga formgivare och deras fantastiska verk. Vårens växtkompositioner är våra tolkningar av textila tryck och klädesplagg formgivna av Ann-Marie Netterdag, Ulla Eson Bodin, Wanja Djanaieff, Anna-Lena Emdén och Maud Fredin Fredholm, säger landskapsarkitekt Karolina Alvaker.

Urnor och blomsterrabatter är fyllda av tulpaner i vitt, gult, orange, rött, cerise, lila och svart samt narcisser, hyacinter, pärlhyacinter och penséer i olika färger och nyanser. 

— När allt slår ut kommer rabatterna och urnorna lysa i starka och glada 60-talsfärger. I juni byter vi sedan ut dem mot sommarblommor som faller in under samma blomsterprogram, säger Karolina Alvaker, som i mitten av maj bjuder in till en guidad cykeltur där deltagarna får mer information om växterna och temat.

— Jag och Greta Vocar från kulturhuset sköter guidningen. Vi återkommer med information om tid och plats och alla som vill vara med kan bara dyka upp.

Se alla växtlistor i årets blomsterprogram.

Alingsås kommun