Publicerad 2023-04-18, kl 16:37

Färgstark dansföreställning på Palladium 27/4

Torsdagen den 27 april kl. 18-19 blir det storslagen scenkonst på Palladium i Alingsås. Pantsula, det koreografiska språk som under apartheid spred medvetenhet och uttryckte kritik och motstånd mot regimen står i centrum när föreställningen Yebo Yes! intar scenen.

Yebo Yes! får du möta dansare från både Sydafrika och Sverige. Föreställningen är ett möte mellan freestyle- och pantsulakultur – ett verk där dansarna utforskar mötet mellan varandra och deras kulturella uttryck. Verkets elektroniska musik, tillsammans med dansarnas röster och rytmiska ljud fyller rummet med en progressiv känsla.

— Det fina är att verkligen alla olika typer av besökare kommer få ut något av föreställningen, säger Josefin Cowie, programansvarig Alingsås kulturhus. Gammal eller ung, om dans är något nytt för dig eller om du är van att konsumera scenkonst spelar ingen roll – musiken och rörelserna levandegör temat och liksom suger in dig i berättelsen.

I Sydafrika år 1950 genomsyrades samhället av rasåtskillnadspolitik och missnöjet hos den svarta lokalbefolkningen tilltog alltmer. Det politiska läget utvecklas snabbt till ett brott mot mänskliga rättigheter. Som svar på apartheidregeringens tvångsförflyttningar föddes ett nytt språk i kåkstäderna – dansstilen pantsula. Med blixtsnabba steg över marken och intrikata, rytmiska fotarbeten demonstrerade dansarna för övermakten att de var både starka och fria. Pantsulan blev snabbt inte bara en dansstil, utan även en livsstil.

— Maktförtryck och hur vi människor handskas med det och trots allt hittar vägar igenom, är inte bara intressant utan också ett ämne som tyvärr alltid tycks vara aktuellt, fortsätter Cowie.

I Afias föreställning Yebo Yes! möter vi Sibusiso, David och Gugu från Sydafrika som alla lever och andas pantsula, samt svenska Theresa och Joanna, freestyledansare, koreografer och grundare av Afia. Tillsammans visar de prov på en dans fylld av energi, glädje och kraft. De utforskar mötet mellan freestyle och pantsula, mötet med varandra och mötet mellan de olika kulturella uttrycken.

— Jag hoppas verkligen att så många som möjligt tar tillfället i akt och ser föreställningen. Jag är säker på att ingen besökare kommer bli besviken, avslutar Josefin Cowie.

Information:

Kostnad: 100 kr inkl serviceavgift
Biljett: https://alingsaskh.actorsmartbook.se/
När: Torsdag 27 april, kl 18.00 – 19.00
Var: Palladium
Samarrangemang: En del av dansnät Sverige

Koreografer: Joanna Holewa Chrona, Theresa Gustavsson IsiPantsula, Sibusiso Mthembu
Dansare: Joanna Holewa Chrona, Theresa Gustavsson, David Mokale, Sibusiso Mthembu, Patricia Gugu Mofokeng
Ljud: Yared Tilahun Cederlund
Ljus: Erik Wiedersheim-Paul
Kostym: Victoria Denise Tcha
Producent: AFIA
Sång: Ntsika Fana Nxganga
Trailer: Erik Linghede
Fotograf: Erik Linghede

Alingsås kommun