Publicerad 2023-03-06, kl 07:32

Tillbaka till forntiden

Tisdagen den 7/3 kl. 16 invigs Alingsås museums nya utställning ”Tillbaka till forntiden”. Vad finns det för fornlämningar kring Alingsås? Hur begravde man de sina under forntiden, och hur var det nu med den där bronsskatten? Välkommen till en annan värld där uråldriga föremål berättar om hur människors liv och död utvecklade sig från sten-, brons- och järnåldern.

— Efter utställningen Bronsskatten som blev en otrolig succé bestämde vi oss för att göra en ”del två”, men där vi berättar om hela forntiden, säger Mikael Hammelev, utställningsproducent Alingsås museum. Bronsskatten har därför fått en egen del i utställningen baserad på de smidda kopior som gjordes av ett par av föremålen.

Alingsås museums nya utställning ”Tillbaka till forntiden” berättar om stenåldern, bronsåldern och järnåldern genom föremål ur museets samlingar från dessa perioder. Kring föremålen berättas det om olika material, tillverkningstekniker och hur människors liv och död utvecklade sig under den många tusen år långa forntiden.

— Kommunen har satsat på bra säkerhetsmontrar som gör att det nu är möjligt att visa dessa oerhört värdefulla föremål ur samlingarna, säger Maria Spertina, kulturhuschef.

I utställningen finns viktiga arkeologiska fynd som gjorts i trakten, men också andra föremål som kommit in i museets samlingar på olika sätt. Ett exempel är den i Sverige ovanliga Ösenringen.

Liv och död under forntiden

Det finns också välbevarade holkyxor från bronsåldern och vissa föremål från en hällkista från slutet av yngre stenåldern som hittades i Vårgårda.

Utställningen tar upp olika gravskick; exempelvis dös, hällkista och gånggrift, och det finns en karta över de olika gravar som hittats i trakten.

— Bland annat har man hittat ett gravfält från bronsåldern uppe på Klinten med 27 individer, berättar Mikael Hammelev.  

Invigning 7/3

Utställningen invigs av Daniel Filipsson (M), kommunstyrelsens ordförande tisdagen den 7/3 kl. 16-16.15. Även Kulturchef Maria Spertina och utställningsproducent Mikael Hammerlev finns på plats.

Alingsås museum har sedan öppet till kl. 17.

Alingsås museum

NULL

Alingsås museum, Kultur, turism och evenemang