Publicerad 2023-02-01, kl 16:42

Svartsjuka är inte romantiskt

Varje år under februari och mars pågår den nationella våldsförebyggande kampanjen Svartsjuka är inte romantiskt som fokuserar på våld i ungas relationer.

Kampanjen Svartsjuka är inte romantiskt riktar sig till dig som är ung som blir utsatt för våld i en relation, är orolig för en vän, utsätter någon annan för våld eller bara vill veta mer om killars våld mot tjejer och våld i ungas partnerrelationer.

Våld i ungas partnerrelationer är när en ung person utövar våld mot sin flickvän, pojkvän eller partner. Våld kan vara många olika saker och utövas i olika relationer. Det kan till exempel handla om någon du träffar, har en sexuell relation med, är tillsammans med eller tidigare har haft en relation med. Våldet kan till exempel vara fysiskt, psykiskt, sexuellt eller digitalt. Våld är aldrig okej och det är ofta en brottslig handling. Du har rätt till stöd och hjälp oavsett var du bor!

Stöd och hjälp för dig som är ung

Är situationen akut?

I en akut situation, ring alltid larmnumret 112.

Fältgruppen Alingsås

Fältgruppen träffar och pratar med ungdomar på skolor, fritidsgårdar, på stan och på andra platser i kommunen på dagtid och kvällstid. Om du har små eller stora bekymmer finns fältsekreteraren för dig och lyssnar på det du vill prata om. Fältsekreteraren känner även andra bra vuxna som kan vara till hjälp. Är du orolig för din kompis eller kanske du som förälder anar att ditt barn eller någon annans barn råkat i någon typ av problem. Prata med fältsekreteraren som ofta kan hjälpa till.

Fältgruppen finns både på Facebook och Instagram.

Tjejjouren Olivia

Tjejjouren Olivia vänder sig till dig som definierar dig som tjej från 10 år och uppåt. Under måndagar kl. 18-20 kan du chatta anonymt på deras hemsida. Det finns även möjlighet till stödsamtal. Tjejjouren har tystnadsplikt och ingen anmälningsplikt.

Tjejjouren Olivia finns även på Facebook och Instagram.

E-post: tjejjourenolivia@gmail.com

Elevhälsan

Du kommer i kontakt med elevhälsan på din skola.

Killar.se

Killar.se är en stödsida som bland annat vill:

– Lyssna och stötta dig som identifierar sig som ung kille mellan 10-25 år.

– Stötta killar i att söka stöd hos vuxna.

– Förebygga kränkningar, våld och sexuella övergrepp.

– Vara ett verkligt stöd för killar som blir utsatta eller utsätter andra för våld och övergrepp.

– Stärka killar att göra jämställda handlingar.

På hemsidan kan du chatta anonymt söndag-torsdag kl. 19-21. Det finns också en samtalsmottagning där du kan prata med en psykolog eller kurator helt gratis.

Ungarelationer.se

Unga relationer ger stöd och information till dig under 20 år som blir utsatt i en relation, är kompis till någon som blir det, eller är den som utsätter. Chatten är öppen varje kväll mellan klockan 20 och 22.

BRIS

Till Bris kan alla under 18 år ringa, maila eller chatta för att prata med en vuxen om vad som helst. Det är gratis och ingen kan se att det är du som ringer eller att du har ringt. Du behöver inte tala om vem du är och du bestämmer själv vad du vill prata om. 

Det går också bra att skriva till en vuxen på BRIS eller chatta i BRIS-chatten.

Telefonnummer: 116 111

Socialförvaltningen Alingsås

Vill du komma i kontakt med socialförvaltningen i Alingsås för stöd kan du ringa växeln, 0322-61 60 00, och be att få bli kopplad till enheten för vuxna. De finns även till hjälp för unga som utsätts för våld i relation.

För dig som vårdnadshavare

Det är viktigt att du som förälder och/eller vårdnadshavare har kunskap om att våld i ungas relationer förekommer. Genom att vara en medveten förälder kan du hjälpa till att förebygga och stoppa våldet. På ungarelationer.se kan du läsa mer om vad du som vuxen ska vara uppmärksam på och vad du kan göra. Vad kan du som vuxen göra för ungas relationer (ungarelationer.se)

Fler kontaktuppgifter och mer information finns på webbplatsen för Svartsjuka är inte romantiskt.

Alingsås kommun