Publicerad 2023-01-17, kl 08:00

Snart dags för nya praoveckor

Tack till alla företag som tog emot praoelever under 2022. Nu laddar vi om och söker nya praktikplatser åt elever i årskurs 8 och 9. 

Alla elever i årskurs 8 och 9 ska genomföra arbetsplatsförlagd utbildning. I Alingsås kommun är det fem arbetsdagar på våren i årskurs 8 och fem arbetsdagar på hösten i årskurs 9 som gäller.

Inför varje praovecka får varje elever välja tre olika yrkesområden och kort beskriva sig själv och sina intressen. Utifrån de valen slumpas sedan eleverna ut till de praoplatsen det finns att tillgå. 

— I en del fall där det finns väldigt specifika önskemål från ungdomarna gör vi en manuell handpåläggning för att matcha elev och praoplats på bästa sätt, säger arbetsmarknadskoordinator Lena Eriksson.

I höstas erbjöds det över 450 praoplatser i Alingsås kommun, varav ungefär hälften fanns i den privata sektorn. Nu inför årets praoveckor behövs nya företag som vill ta emot en ungdom i en vecka.

— Det handlar om att ge handledning så att eleven får en inblick i arbetslivet. Om matchningen blir bra kan det faktiskt vara en framtida medarbetare hos företaget, säger Lena Eriksson, som berättar att det finns några arbetsområden där det tidigare varit lite tunt med praoplatser.

— Det handlar om administration, verkstad, lager, bygg och skönhetsvård, så de är extra välkomna att lämna intresse nu. Men självklart behöver vi alla typer om företag.

Lämna intresse om att ta emot praoelever

Här kan du läsa mer om hur det är att ta emot en praoelev.

Du kan också lämna ditt intresse genom den här e-tjänsten.

Har du frågor är du välkommen att mejla envagut@alingsas.se

Vårens praoveckor

Vecka 12: Nolhagaskolan 

Vecka 13: Gustav Adolfs-skolan 

Vecka 17: Östlyckeskolan 

Vecka 19: Montessoriskolan Globen 

Alingsås kommun