Publicerad 2022-12-05, kl 16:33

Upprustning av Nolhaga slott i Adelskölds anda

Nolhaga slott har varit i kommunens ägo i 101 år. Under årens lopp har slottet målats om, renoverats och ändrats för att passa tiden och den verksamhet som för tillfället bedrivits där. Nu är det dags att renovera slottet invändigt och delvis återställa det till ursprungligt skick.

— Med hjälp av konservatorn Christina Heberlein och hennes team och en hel del bakgrundsforskning som jag gjort, har vi nu en mycket klar bild över hur matsalen, trappan och vestibulerna såg ut, berättar Åsa Zacharoff, fastighetsansvarig.

Såväl konservatorn som den sakkunniga bebyggelseantikvarien Johanna Lange, har båda lång erfarenhet av att arbeta med hus ritade av Nolhagas arkitekt, Adrian Crispin Petersson. Färgsättningen i slutet av 1800-talet präglades av bruna och beige kulörer som målades ton-i-ton, vilket också är fallet på Nolhaga slott.

— Två av de rikt dekorerade taken finns kvar sedan innan och vi har nu gjort en utförlig undersökning av matsalstaket, tagit fram mönsterschabloner, så att det ska gå att rekonstruera taket, fortsätter Zacharoff. Tyvärr har taket en hel del skador och puts som släpper, så vi kommer inte att kunna ta fram originalet, utan det får ligga kvar under alla färglager. 

Nolhaga slott byggdes ursprungligen som privatbostad, det har använts som flyktingförläggning, handelsskola, restaurang, kulturhus, konferensanläggning och delar av det har fungerat som lägenhet för parkarbetare. Man har tidigare gjort ett par färgundersökningar i syfte att återställa huset till dess ursprung, men ingen har varit så omfattande och genomgripande som den som nu utförts.

Renoveringen en del av projekt Nolhaga

I projektet Nolhaga – en park för alla, är syftet att lyfta fram Adelskölds Nolhaga.

— Nolhaga slott är Adelskölds ”Corps de Logi” och ett bra val att starta med för projektets räkning, då det är i behov av ommålning invändigt, säger Åsa Zacharoff. Parallellt jobbar vi med slottsparken där vi just nu börjar riva uttjänta byggnader inför att bland annat anlägga mer parkyta.

Nolhaga slott är ett fint exemplar av nyklassicistisk arkitektur, såväl utvändigt som invändigt. Väggar och tak var rikt dekorerade och i enlighet med tidens anda inspirerade av det utgrävda Pompeji med röda väggar och rikt ornamenterade bårder. Den pompejanska stilen var högsta mode och efterliknades i stora delar av Europa.

Det var också modernt med ådringsmålning, vilket man kan se på flera ställen i slottet då träslagen ek, valnöt och rosenträ (palisander) efterliknats på paneler, dörrar och dörrfoder. På Nolhaga slott har man också funnit byggnadsdelar i massiv mahogny.

Fakta Nolhaga Slott

Nolhaga slott, eller ”Nolhaga Corps de Logi” byggdes 1879-80 efter ritningar av arkitekt Adrian Crispin Petersson. Byggtiden var relativt kort, då de kunde använda Alströmers gamla källarvalv som grund för det nya huset. Under denna tid var det vanligt att arkitekten även ritade tak- och väggdekorationer, möbler och annan inredning för byggnaden.

Peterson blev känd för att bland annat ritat det nu rivna Ellensdal i Alingsås, Slöjdskolan i Nääs, Seglora kyrka och en stor mängd andra kyrkobyggnader i Västsverige vid sidan av hyreshus och herrskapsbostäder.

Åsa Zacharoff

NULL

Fastighetsansvarig, Kommunledningskontoret