Publicerad 2022-10-18, kl 09:59

Bra besökssommar i Alingsås

Besöksnäringen har fortsatt återhämtat sig efter pandemin. Mellan juni och augusti i år genomfördes 5 160 000 gästnätter i Västsverige, en ökning med 1 000 000 jämfört med 2021 och 186 000 fler än det tidigare gästnattsrekordet från 2019. Förklaringen till ökningen är att utländska gäster har hittat hit igen. Gäster från Norge, Danmark och Tyskland har kunnat återvända i nästan samma grad som innan pandemin. Samtidigt har svenska gästnätter fortsatt stiga, vilket visar att trenden med att semestra på hemmaplan fortfarande är stark.

I Alingsås kommun finns det för få boendeanläggningar för att kunna presentera statistik utan att uppgifter från enskilda anläggningar röjs. Vi frågade istället våra lokala företagare i besöksnäringen hur de upplevt sommarsäsongen. De flesta säger att det har varit en bra sommar med många gäster, även om vi inte är uppe på Västsveriges rekordnivåer. Campingarna har haft bra beläggning från midsommar fram till skolstart. Villa Plantaget, Alingsås nyöppnade vandrarhem, har fått många gäster och en bra start trots lite fördröjningar innan öppning.

Gräfsnäs lockade många

Gräfsnäs slottspark bibehåller sin ställning som Alingsås kommuns mest populära besöksmål med ungefär 91 000 besökare hittills i år. Anten-Gräfsnäs järnväg sålde omkring 19 000 biljetter under sommaren och biljetterna till Tomtetåget i adventstid såldes slut direkt när de släpptes i början av oktober.

Lokförare och konduktör stiger ombord ett gammalt ånglok på Anten-Gräfsnäs Järnväg.
Anten-Gräfsnäs Järnväg

Lyckade evenemang och aktiviteter i stadskärnan

Nolhaga slott hade cirka 80 000 besökare med det nyöppnade glasskaféet som den stora publikdragaren. Potatisfestivalen lockade ungefär 45 000 besökare under sina tre dagar.

Utställningen kring Bronsskatten på Alingsås museum hade under sommaren 7 000 besökare och publiken har fortsatt komma även nu under hösten, vilket måste klassas som en besökssuccé.  

Guidade vandringar såsom fikavandringar och stadsvandringar har också ökat, inte minst genom att bussbolagens dagsresor har kommit igång igen efter pandemin.

Turismsommaren i Alingsås kan sammanfattas som lyckad återkomst från pandemin, där de långväga besökarna hittat tillbaka samtidigt som hemester-trenden hållit i sig för många alingsåsare.

Alingsås kommun