Publicerad 2022-10-17, kl 14:47

Livsberättelser och kvinnohistoria i konsthallens nya utställning

Lördagen den 22 oktober är det vernissage för Alingsås konsthalls nya utställning ”När tråden brister” av Mija Renström. Utställningen handlar om livsberättelser, om att ge de dolda rösterna som gömmer sig i näversömsbroderi och vävnader en röst.

— Idén till utställningen startade med ett ofärdigt broderi jag fick ta över i samband med att min mormor gick bort, berättar Mija Renström. Jag tog hand om broderiet som sen låg i många år hemma hos mig och liksom vibrerade av saker som behövde berättas.

Renström ser på textilier som en text som kan läsas. De berättar om kvinnors livsvillkor, om tid och rum. Hon tar fasta på idén om avtrycket. Avtrycken som vi skapar med våra händer, avtrycken vi gör på varandra och som vi lämnar efter oss. Med hjälp av textil och fotografiska metoder undersöker konstnären mönster, strukturer och håligheter. Fokus ligger på kvinnohistoria, synen på kvinnors arbete genom tiden.

Genom handens görande samlas vi kring duken och tråden och sedan: saxen som klipper. Här framgår en berättelse som gestaltar delar ur ett familjeliv och sammanhanget mellan den äldre och den yngre – det som har varit, det som är och det som ska bli.

— Ju äldre vi blir desto mer förstår vi att vi alla är en del av en väv av generationer där dåtid och nutid speglar sig i varandra, fortsätter Renström.

Renström vänder blicken till sin egen familj, sin mor och mor- och farmödrar, och framkallar och belyser minnen, spår av glädje, samhörighet, kärlek, men även brist på omsorg, sorg och saknad. Här möter vi farmor Britta Renströms dikter och mormor Signe Wessberg och hennes efterlämnade broderier, som Renström förvaltar och förvandlar till nya verk.

— I samband med utställningen i Alingsås har jag fått möjlighet att göra ett urval av textila objekt från Alingsås museums föremålsarkiv. Det blev ett sätt att lyfta fram bortglömd lokal kvinnohistoria som vi byggt en egen programpunkt kring, säger Renström.

Mer om Mija Renströms utställning ”När tråden brister” och alla programpunkter hittar du här!

Utställningen pågår 22 okt 2022 – 14 jan 2023

Varmt välkommen på vernissage!

Lördagen 22/10 kl. 12.00 invigs utställningen av Håkan Stern (S), ledamot i Kultur- och utbildningsnämnden. Därefter följer ett kortare samtal med konstnären. Konsthallen håller öppet kl. 10-14.

Alingsås kommun