Publicerad 2022-09-26, kl 08:00

Succén fortsätter – Bronsskatten förlängs

Närmare 8000 besökare har hittills sett utställningen med originalföremål från bronsåldern på Alingsås museum. Och fler ska det bli nu när utställningen förlängs fram till den 6 november.

— Vi på museet är glada för att utställningen blivit en sådan publiksuccé. Utställningen har nått ut till breda allmänheten och har fått många lovord, säger Mikael Hammelev Jörgensen, utställningsproducent på Alingsås museum.

Alingsås museum är först ut med att visa de fynd från bronsåldern som gjordes våren 2021. Utställningen öppnade i juni i år och förlängs nu till den 6 november. Detta innebär att Bronsskatten visas under Kulturnatta och hela perioden med Lights in Alingsås. Museet kommer dessutom att ha utökade öppettider till klockan sju vid flera tillfällen.

— Nu hoppas vi att många passar på att besöka Alingsås och se Bronsskatten i samband med Lights in Alingsås, säger Maria Larsdotter Spertina, verksamhetschef kultur, turism och evenemang.

Våren 2021 hittade kartritaren Tomas Karlsson av en slump ett forntidsfynd i Alingsåstrakten. Tomas var ute i skogen för att rita en ny karta till en kommande orienteringstävling. Denna dag upptäckte han något bland några stora stenblock, vilket visade sig vara forntidsfynd från yngre bronsåldern. Arkeologer grävde därefter fram över 90 enskilda fynd som är cirka 2500 år gamla. Det är inte bara omfattningen som gör fynden unika, utan även att de är i så bra skick. 

Som museibesökare får du ta del av berättelsen om hur Alingsåsbon Tomas hittade skatterna, hur arkeologerna tog hand om föremålen, konserveringsprocessen samt vad forskning och experter säger inom området.

— Det var spännande att se en skatt. Det har man inte gjort förut, säger Ivar, 11 år, som är en av många besökare hittills. 

Maria Spertina-Larsdotter

NULL

Verksamhetschef Kultur, turism och evenemang, Förvaltningskontoret kultur- och utbildning