Publicerad 2022-09-26, kl 09:10

Nya kompostpåsar för miljöns skull

Alingsås kommun är just nu mitt i ett byte av kompostpåsar, från bioplastpåsar till papperspåsar. 

— Ur miljösynpunkt finns det flera fördelar med bytet och 70 procent av Sveriges kommuner använder redan papperspåsar, säger Hans Persson, chef på insamlingsenheten.

Den 1 juli startade bytet av kompostpåsar och alla hushåll som behöver påfyllning av påsar får nu den av papper. 

— Materialet är hundra procent förnybart till skillnad från påsar i bioplast. Den är bara åttio procent förnybar och dessutom tar det upp till två år innan nedbrytningsprocessen startar. Så den nya papperspåsen är klart bättre ur miljösynpunkt, säger Hans Persson.

Många är nöjda med den nya påsen men under de första månaderna som papperspåsen används i Alingsås kommun har det även kommit en del klagomål från personer som saknar bioplastpåsen. 

— Jag kan förstå att det blir en förändring och att det kan ta lite tid innan alla hittar helt rätt i användningen. Därför har vi samlat mycket tips och information på vår hemsida där man kan läsa om hur man använder papperspåsen på bästa sätt, säger Hans Persson och fortsätter:

— Har man rätt behållare, låter matavfallet rinna av innan man slänger det och inte fyller påsen för mycket ska det inte bli problem med läckage. Man kan även lägga lite tidningspapper i botten eller till och med använda dubbla papperspåsar. Det blir ändå mer miljövänligt än att använda bioplastpåsar.

Utbytet av påsar kommer att ske successivt under 2022 och planen är att alla hushåll ska ha papperspåsar för matavfallet vid årsskiftet. Papperspåsarna kommer att levereras till hushållen i buntar där varje bunt innehåller 80 papperspåsar som beräknas räcka i ungefär sex månader. Precis som tidigare klämmer man fast en påse i soptunnan så ordnar chaufförerna så att nya påsar levereras.

Inom kort kommer påbörja bytet från bioplast till papperspåse även för restauranger, storkök och verksamheter.

— Där blir det nya storlekar på påsarna och för att underlätta för alla verksamheter har vi samlat information även om det på vår hemsida, säger Hans Persson till sist. 

Alla tips om om papperspåsen.

Hans Persson

NULL

Enhetschef Insamling avfall, Avfallsavdelningen