1 Driftstörningar

Publicerad 2022-09-22, kl 16:00

Krismat serveras under Krisberedskapsveckan

På måndag startar Krisberedskapsveckan runt om i Sverige. Alingsås kommun gör en rad aktiviteter, bland annat får Östlyckeskolan och Östlyckans förskola testa på att äta krismat.

— Årets tema för veckan är just mat så det passar väldigt bra, säger kommunens beredskapssamordnare Krister Lankinen.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) står bakom kampanjen som syftar till att alla ska kunna hantera sin vardag vid olika typer av kriser.

— Veckan är ett bra tillfälle att se över sin hemberedskap. Särskilt nu inför vintern och en omtalad energikris är det klokt att preparera sig med exempelvis filtar, varma kläder och ljus. Det är viktigt att man kan klara att hålla värmen på ett brandsäkert sätt i några dagar, säger Krister Lankinen, som även skickar med en uppmaning till källkritik.

— I dagens samhälle är det lätt att vilseledande information får fäste så det är alltid bra att vara källkritisk och tänka till en extra gång innan man tar något för sanning.

Skola får krismat

Alingsås kommun arrangerar några aktiviteter för att lyfta intresset för Krisberedskapsveckan. Exempelvis ska Östlyckeskolan och Östlyckans förskola testa på att äta på fredagen serveras mat från hemvärnets kokgrupp.

— Det blir roligt att se vad barnen och ungdomarna tycker om riktig krismat som kan tillagas ute i fält. Så det blir ett spännande inslag som passar bra in just i år när temat för hela veckan är mat, säger Krister Lankinen.

Intill skolan kommer även en nödvattentank att ställas ut så där är allmänheten välkommen för att hämta dricksvatten. En vattentank ställs också ut på Kungsgatan utanför rådhuset. Kommunen kommer också sprida budskap i sociala medier och testa sin sms-funktion som finns för att snabbt få ut information till alingsåsare. Detta för att fler ska registrera sig för att få framtida utskick vid en eventuell kris.

— Vi för även en dialog med några frivillighetsorganisationer så förhoppningsvis få även de till någon aktivitet under veckan. Och självklart finns broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” finnas att hämta i de flesta kommunala receptioner och mötesplatser, säger Krister Lankinen.

Alingsås kommun