Publicerad 2022-09-05, kl 14:22

Oro för brist på deltidsbrandmän

Bagare, lärare eller IT-konsult till vardags – brandman en gång i månaden. Allt fler deltidskårer läggs ner runtom i landet och i samband med en kampanjdag vill Alingsås och Vårgårda räddningstjänstförbund betona betydelsen av deltidsbrandmännen.

Den 6 september är det Brandman på jobbet-dagen som uppmärksammar det livsviktiga yrke som behövs för att samhället ska förbli stabilt. Som deltidsbrandman, eller räddningstjänstpersonal i beredskap (RiB) som det heter numera, gör man en samhällsinsats vid sidan av den ordinarie sysselsättningen och ställer därmed upp för dem som bor i och vistas i Alingsås och Vårgårda kommuner. Dessutom får den huvudsakliga arbetsgivaren en tillgång i sin verksamhet.

2020-talets deltidsbrandman

Tre av fyra av Sveriges räddningstjänstorganisationer har svårt att rekrytera deltidsbrandmän, det innefattar även Alingsås och Vårgårda Räddningstjänst. En orsak till det tros bero på en felaktig bild av vad som krävs av brandmansyrket.

– Det finns en stereotyp bild av vem som kan arbeta som brandman och det kan därför vara svårt att se sin plats i en sådan organisation. Den viktigaste egenskapen vi letar efter är viljan att ställa upp för andra människor, säger Linda Ottosson, förbundsdirektör på Alingsås och Vårgårda Räddningstjänstförbund.

Linda fortsätter:

– Jag är övertygad om att det finns många lämpliga personer i vårt område som kanske inte ens har tänkt tanken att bli deltidsbrandman – dem behöver vi hitta.

När larmet går åker brandmannen ut på mer än bara bränder. Trafikolyckor, sjukvårdslarm eller hantering av utsläpp av farliga ämnen är andra exempel på situationer där ”RiB:aren” gör insatser.

– Jag tror att vi inom räddningstjänsten behöver bli bättre på att hitta alternativa lösningar och ta konceptet deltidsbrandman in i 2020-talet, säger Linda.

Fler arbetsgivare behövs

Det finns en tro hos vissa arbetsgivare att det skulle vara besvärligt att ha en anställd som är brandman och som snabbt kan försvinna på grund av utryckning. På dagtid är det inte ofta man behöver avstå från sin personal och i gengäld får man alla fördelar som det innebär att ha en person som är utbildad i att förebygga olyckor på arbetsplatsen.

Räddningstjänsten står för utbildning inom brandsläckning, hantering av trafikolyckor, farliga ämnen, HLR, brandskyddsarbete och krisstöd. Med en medarbetare som är deltidsbrandman får verksamheten alltså en professionell livräddare.

– Vi behöver lyfta de viktiga huvudarbetsgivarna som insett mervärdet av att ha en brandman anställd hos sig och som bidrar till att göra deltidsbrandmannaupplägget möjligt – utan dessa hade vi inte haft en fungerande räddningstjänst, säger Linda.

Brandman på jobbet-dagen 6 september

Syftet med Brandman på jobbet-dagen är att synliggöra både deltidsbrandmännen och deras huvudarbetsgivare och samtidigt stärka intresset för att arbeta inom räddningstjänsten.

– Ett sätt att nå nya medarbetare är att lyfta de som redan idag är deltidsbrandmän och visa på vilka vardagshjältar de faktiskt är. På samma sätt behöver vi visa arbetsgivarna fördelarna med att ha en utbildad brandman på sin arbetsplats, avslutar Linda.

Fakta

  • Efter fem veckors utbildning är man redo att jobba som deltidsbrandman. Efter en tid får man dessutom en påbyggnadsutbildning på tre veckor.
  • I Alingsås och Vårgårda kommuner finns två RiB-stationer, en i Vårgårda och en i Sollebrunn.
  • I Vårgårda hanterar deltidsbrandmännen i snitt 3–4 larm per vecka. Av dessa inträffar ungefär 1,5 larm mellan kl. 07.00-16.00 på vardagar.
  • I Sollebrunn hanterar deltidsbrandmännen i snitt ca 2 larm per vecka. Av dessa inträffar ungefär 0,7 larm mellan kl. 07.00-16.00 på vardagar.
  • Det stora flertalet larm innebär en kortare frånvaro på 1–2 timmar.

Alingsås kommun