Publicerad 2022-08-22, kl 10:21

Uteklassrum byggdes som gemensamt projekt

Pedagoger på Hemsjö skola har en längre tid drömt om ett uteklassrum. I ett samarbete med elever, vårdnadshavare och Skeppsvikens Bygg är projektet nu klart.

— Vi är fantastiskt nöjda och klassrummet används väldigt mycket, säger Malin Vennström, pedagog på fritidshemmet.

Det går inte att ta miste på hur belåten Malin Vennström låter när hon berättar om det nya uteklassrummet vid Hemsjö skola och förskola. Sedan det stod klart i somras används det dagligen till samlingar, undervisning och lek. Det finns bänkar med olika sitthöjd framför insynsskyddet där undervisningsmaterial kan hängas upp. Dessutom finns en spaljé där en grön klätterväxt ska få ta plats.

— Det är verkligen ett fantastiskt tillskott för verksamheten. Alla borde ha ett uteklassrum, säger Malin.

Gemensamt projekt

Även om bygget gick snabbt i sommar har det varit en lång process att få alla bitar på plats.

— Det började med att vi pedagoger pratade med vårdnadshavare och vi märkte snabbt ett intresse därifrån. En del har hjälpt till med förarbete och en del har hjälpt till med material, säger Malin Vennström.

Den sista pusselbiten blev att Skeppsviken Bygg engagerade sig genom det de kallar ”Byggdag med framtidens samhällsbyggare”. En dag i juni kom de ut till Hemsjö för att bygga uteklassrummet tillsammans med skolans elever.

— Det har varit en helt fantastisk process där eleverna varit delaktiga hela tiden, från att provsitta för att se hur många barn det får plats på en bänk till att hålla i hammaren och spika, säger Malin.

Efter en smygstart för uteklassrummet de första veckorna är det nu full fart när höstterminen dragit igång. Men en sak återstår att göra, och även där är eleverna delaktiga.

— Vi ska ha en namntävling för att döpa platsen till något. Eleverna ska vara med och lämna in förslag, säger Malin Vennström.

Passar in i ny vision

Även rektor Barbara Winqvist Staaf är mycket nöjd med hur uteklassrummet förhöjt verksamheten.

— Vi har saknat den här typen av samlingsplats och den har redan blivit ett bra komplement som passar väl in i vårt sätt att arbeta med kooperativt lärande. Vi håller också på att ta fram en ny vision för vår verksamhet där vi trycker mycket på att lära tillsammans, leva hållbart och att lyckas med saker i livet. I det här projektet har vi lärt oss saker tillsammans med elever, vårdnadshavare och företag och resultatet är minst sagt lyckat. Jag vill verkligen passa på att tacka alla inblandade parter för ett mycket gott arbete, säger Barbara Winqvist Staaf.

Fyra representanter från Skeppsviken Bygg sitter i det färdigbyggda uteklassrummet.
Representanter från Skeppsviken Bygg tar plats i uteklassrummet.
En man och en förskolepojke mäter så att bygget blir rakt.
Närbild på pedagog Malin Vennström.
Malin Vennström, pedagog på Hemsjö fritidshem.

Alingsås kommun