Publicerad 2022-08-22, kl 17:14

Succén fortsätter – nu visas Bronsskatten för skolklasser

Sedan invigningen den 15 juni har över 5300 personer tittat på Bronsskatten på Alingsås museum. Nu vid terminsstart görs en satsning på att visa upp utställningen även för skolklasser.

De bronsåldersfynd som Tomas Karlsson gjorde i skogarna vid Hjälmared våren 2021 visas nu för fullt på Alingsås museum. Utställningen har varit en succé som hittills lockat 5000 besökare. Många är intresserade av de smycken och andra föremål som är cirka 2500 år gamla.

— Alingsås museum har även låtit kopiera två av originalföremålen. Kopiorna är högglanspolerade och guldglänsande för att visa hur originalen sannolikt såg ut från början. Original och kopia ligger intill varandra för att visa skillnaden, säger Mikael Hammelev Jörgensen, utställningsproducent, Alingsås museum.

Utställningen är öppen för allmänheten ända fram till den 2 oktober. Nu under hösten görs dessutom en satsning på att locka skolklasser till museet.

— Vi erbjuder skolvisningar på förmiddagstider då museet är stängt för allmänheten. Vi vänder vi oss till både grundskolan, gymnasiet och SFI, säger Ylva Sillén, pedagog Alingsås konsthall.

Ylva fortsätter:

— Vi hoppas att många klasser tar möjligheten att besöka en unik utställning. Vi har även försökt sätta fynden i ett sammanhang och visa på vad man i dag kan veta om bronsåldersmänniskans liv. Här berättas dessutom om det arbete som arkeolog och konservator utför, vilket är nödvändigt för att föremålen ska kunna bevaras och bidra till fortsatt historieforskning.

Föreläsningar kopplade till Bronsskatten

Under september erbjuder Alingsås kulturhus en chans att fördjupa sig inom historia och bronsåldern med utgångspunkt i utställningen Bronsskatten. Tre torsdagar erbjuds föreläsningar med fri entré. Ingen föranmälan behövs, bara kom!

1/9 Handelsvägar under Bronsåldern
Föreläsare: Serena Sabatini, Institution för arkeologi, Göteborgs universitet.

8/9 Om utgrävningen och konserveringsprocessen av Bronsskatten 
Madelene Skogbert konservator, Studio Västsvensk Konservering

22/9 Kläder och textil under bronsåldern 
Sophie Bergerbrant, Institution för historia, Göteborgs universitet.

Mer om föreläsningarna här!

Familjelördag med visning av Bronsskatten

Lördagen den 27 augusti är det åter dags för Familjelördag på Alingsås kulturhus. Då kommer man bland mycket annat ha två visningar av Bronsskatten för stora och små; en på arabiska och en på svenska. Visningarna är för åldern 6 år och uppåt. 

Visningarna sker på Alingsås museum, kl. 10 på arabiska och kl. 11 på svenska.

Mer om Familjelördag här!

Alingsås kommun