Publicerad 2022-08-18, kl 08:35

Alströmergymnasiet populärt – särskilt bland Alingsåsungdomar

På onsdagen startade ett nytt läsår på Alströmergymnasiet. Av eleverna i årskurs 1 kommer hela 75 procent från Alingsås kommun, och många nya elever klev in genom dörrarna med spänd förväntan inför gymnasiestudierna.

Alströmergymnasiet utmärker sig i Göteborgsregionen genom att cirka 75 procent av ungdomarna har valt sitt hemmagymnasium. Dessutom har 88 procent av de nya eleverna kommit in på sitt förstaval. Fördelat på 11 program har 31 procent av eleverna valt yrkesprogram medan 69 procent satsat på högskoleförberedande program. De program som har ökat mest i jämförelse med tidigare år är el och energi, natur och teknik.

— Att kunna ge så många ungdomar möjligheten att genomföra sina gymnasiestudier i hemkommunen Alingsås, samtidigt som vi kan möjliggöra för ett stort antal ungdomar att studera sitt förstahandsval är fantastiskt. Valen ungdomarna gör kommer påverka deras framtida yrkesliv, så det är otroligt viktigt att vi i så stor utsträckning som möjlighet kan tillgodose önskemålen, säger Anne Gunnevik (L), ordförande i kultur- och utbildningsnämnden.

I år välkomnar Alströmergymnasiet dessutom ett stort antal nya elever,. Hela 449 ungdomar kommer att börja i årskurs 1 vilket är en ökning med 15 procent jämfört med förra året.

— Det var längesen vi välkomnat så många nya elever, det visar på det fina arbetet alla inblandade har lagt ner och att ungdomarna i Alingsås vet att Alströmergymnasiet erbjuder utbildning av hög kvalité i fräscha och trivsamma lokaler, säger utbildningschef Dennis Pavlovic.

Alingsås kommun