Publicerad 2022-07-05, kl 07:41

Tips till företag som hanterar kemikalier

Arbetar ditt företag med att tillverka eller sälja produkter och varor som exempelvis elektronik, kläder och leksaker som kan innehålla skadliga kemikalier? Vi tipsar om gratis utbildningar som Kemikalieinspektionen arrangerar nu i höst.

Alla företag som hanterar produkter eller varor innehållande kemiska ämnen måste ha koll på vilka krav som ställs på verksamheten, och dessutom kommer det nu ny lagstiftning gällande kemikalierKemiska ämnen kan finnas i vanliga varor som leksaker, träningskläder, skärbrädor, sportklockor eller cykelsadlar. 

Under hösten ordnar Kemikalieinspektionen avgiftsfria utbildningar där du som företagare får verktyg som hjälper dig att hålla koll på dina kemikalier. Se KEMI:s hemsida för mer information.

Utbildningar i höst

1 september

Säljer du varor som innehåller något ämne på kandidatförteckningen? I så fall måste du registrera dina varor i SCIP-databasen. Vill du veta mer om SCIP, vad som gäller och vilka förberedelser du måste göra – då är det här kursen för dig! Kursen arrangeras av Substitutionscentrum. Ingen avgift – dock krävs anmälan. 

Mer om kursen och anmälan.

14 september-5 oktober

Substitutionscentrum: Grundkurs – ”Alternatives Assesment” Har du skadliga kemikalier i din produkt eller process som du vill fasa ut? Vill du veta hur du ska jobba och tänka när du letar och väljer bättre alternativ? Med ”Alternatives Assessment” får du en metod för arbeta strukturerat med substitution . Utbildningen består av 4 delar. Ingen avgift – dock krävs anmälan.

Mer om kursen och anmälan.

21 september

Textildialogen. Textildialogen är en mötesserie där Kemikalieinspektionen och Naturvårdsverket bjuder in aktörer inom textilbranschen för att diskutera och jobba för en hållbar textil värdekedja. Är du en aktör inom textilområdet? Anmäl dig till höstens webbinarium om EU:s textilstrategi! Ingen avgift – dock krävs anmälan. 

Mer om kursen och anmälan.

20 oktober

Innehåller dina varor skadliga kemikalier?  Som företag är det ditt ansvar att veta om de produkter du sätter på marknaden innehåller farliga kemikalier. Substitutionscentrums grundkurs är till för dig som vill komma igång och arbeta med kemikalier i dina varor.Ingen avgift – dock krävs anmälan. 

Mer om kursen och anmälan.

Alingsås kommun