Publicerad 2022-06-29, kl 11:48

Bronsskatten lockar 90 procent fler till Alingsås museum

Sedan den nya utställningen Bronsskatten öppnade i mitten på juni tar Alingsås museum emot ett hundratal besökare varje dag. Vissa dagar är det en ökning med 90 procent. Alingsås är först ut i Sverige med att visa de unika forntidsfynd som hittades våren 2021 i närområdet.

Stor utställning för ett litet museum

Att ett så litet, lokalt museum får ställa ut internationellt intressanta föremål av den här digniteten är väldigt speciellt. Utställningen är till stor del utformad och producerad av kulturhusets egna personal, det är fri entré och ett kommunalt museum.

– Att just vi på Alingsås museum ställer ut föremålen betyder inte bara mycket för Alingsås som kommun, utan även för alla. Att människan får möjlighet att uppleva sin egen historia, säger Maria Larsdotter-Spertina, verksamhetschef för Kulturhuset.

Bronsfynd i monter på Alingsås museum.
Bronsfynd i monter på Alingsås museum.

Ett unikt fynd av kartritaren

8 april 2021 var kartritaren Tomas Karlsson ute i skogen för att rita en ny karta till en kommande orienteringstävling. Just denna dag tog han en paus på ett stenblock och plötsligt upptäckte han något som blänkte till. Det visade sig vara arkeologiska fynd med över 70 föremål från yngre bronsåldern. Det var bland annat halsringar, armringar, kedjor och nålar. Arkeologer menar att detta är de mest omfattande och viktigaste fynd som gjorts i Sverige på 45 år. Det är inte bara omfattningen som gör fynden så unika, utan även att de är i så bra skick.

Bronsfynd i monter på Alingsås museum.
Bronsfynd i monter på Alingsås museum.

Utställningen berättar om upptäckten

I utställningen kan man se den stora samlingen av forntidsfynden och ta del av berättelsen om hur Tomas Karlsson hittade skatterna.

– Att ge möjlighet att kunna se samlingarna istället för att fynden bara blir inlåsta och magasinerade känns viktigt, säger Maria Larsdotter-Spertina.

Som museibesökare får du se hur arkeologerna letade och tog hand om föremålen för att de inte skulle skadas samt konserveringsprocessen. I utställningen får man även ta del av vad forskning och experter säger inom området.

Det var spännande att se en skatt. Det har man inte gjort förut, säger Ivar 11 år.

Barn öppnar låda med husdjur från bronsåldern.
Barn öppnar låda med husdjur från bronsåldern på Alingsås museum.

Bronsskatten ställs ut 15 juni till 2 oktober på Alingsås museum som är i Alströmerska magasinet.

Alingsås kommun