Publicerad 2022-06-16, kl 13:32

Sommarskola för nästa generation företagare

Denna vecka pågår sommarföretagarskolan för ungdomar. Projektet är ett samarbete mellan Nyföretagarcentrum Alingsås samt Vårgårda och Alingsås kommun, och syftet är att inspirera ungdomar till att starta egna företag.

För andra året i rad genomförs nu en sommarföretagarskola. Cirka 20 ungdomar – de flesta 16-17 år – drillas på olika sätt under en vecka för att sedan ha möjlighet att driva ett eget företag resten av sommaren.

— En del har affärsidéer med sig när de kommer hit som sedan växer under utbildningsveckan. Det är roligt att se entusiasmen bland ungdomarna, säger projektledare Jenny Almén Linn från Nyföretagarcentrum Alingsås.

Under veckan har deltagarna bland annat varit på studiebesök ute hos företag och genomgått kreativitetsövningar. De har även fått en längre pratstund med rutinerade, lokala företagare. Ett forum som går under namnet Draknästet.

— ”Drakarna” svarar på konkreta frågor och är med och tipsar och coachar ungdomarna. Allt för att de ska inspireras och våga ta klivet och starta ett eget företag.

Ett tillfälligt sommarföretag kan startas utan fullständig registrering förutsatt att företagets vinst inte överstiger ett särskilt belopp. Det gör det lättare för ungdomar att prova på företagandet efter den inledande utbildningsveckan.

— Målet är att ungdomarna ska prova på företagandet under sommaren för att se om det är något för dem och något de vill jobba vidare med. Från förra årets kull med ungdomar har det faktiskt startats fyra riktiga företag, och det är så klart väldigt roligt, säger Jenny Almén Linn.

Personer i samspråk runt ett bord.
Företagare och ungdomar i samspråk.
Personer i samspråk runt ett bord.

Alingsås kommun