1 Driftstörningar

Publicerad 2022-05-25, kl 14:30

Historiska skyltar på plats i Gräfsnäs

Nu kan du ta del av Gräfsnäs nutidshistoria direkt i parken. På onsdagen invigdes de historiska skyltar som Alingsås kommun arbetat fram tillsammans med Gräfsnäs Slottspark ideella förening.

Kommunalråd Daniel Filipsson (M) avtäckte skyltarna och invigningstalade när de nya historiska skyltarna i Gräfsnäs slottspark invigdes. På plats och pratade fanns också Klas Åkerlund, Anders Lundgren och Lars Johansson från de föreningar som kommunen samarbetat med för att få skyltarna på plats med rätt innehåll.

— Skyltarna har varit ett jättekul projekt med många ingredienser. Det är många lokala föreningar och privatpersoner som har hjälpt till med material. Så skyltarna är ett riktigt långkok, säger projektledare Claes Andreasson med ett skratt.

De två skyltarna som invigdes har var sitt tema där text och konst kombineras. Konstnären Helena Backmark har målat utifrån gamla foton och affischer från flera lokala föreningar, Alingsås museum och kommunarkivet samt SF Studios bildarkiv.

En skylt är vigd åt Simningens dag och berättar historien från uppkomst till storhetstid och hur arbetsgemenskapen gav positiva effekter som står sig ända fram till i dag. Den andra skylten fokuserar oavkortat på järnvägens historia och hur Västgötabanan lockade turister till Gräfsnäs långt innan den så småningom blev ett levande museum och kommunens största turistmål.

— Jätteintressant att få ta del av historien bakom och det har verkligen varit ett väldigt bra samarbete mellan kommunen och föreningarna. Dessutom är skyltarna i samma stil som de som finns i Plantaget och Nolhaga och det skapar en fin enhet. Det blir en form av permanent utomhusutställning, säger Claes Andreasson.

Det finns även långtgående planer på en tredje skylt intill de två som nu är invigda. Den tredje tar temat ”från ruin till folkets park”. Där kretsar det kring alla folkkära evenemang som gjort och gör Gräfsnäs slottspark levande.

Gästerna kikar på den nya skylten.
Närbild på Claes Andreasson.
Claes Andreasson är glad över skyltarna.

Alingsås kommun