Publicerad 2022-05-18, kl 18:59

Välkommen på visuell festival för och tillsammans med barn på Alingsås konsthall

Lördagen den 21 maj är det vernissage för Alingsås konsthalls nya utställning ”Nära men ändå så långt bort – En visuell festival för och tillsammans med barn”. Kl. 12 invigs festivalen/utställningen av Anne Gunnevik, ordförande i kultur- och utbildningsnämnden. Därefter följer presentation av utställningen och samtal med några av deltagarna.

Festivalen är initierad av Illustratörcentrum – Sveriges största förmedlare av illustratörer, grafiska formgivare, serieskapare och animatörer.

Vi har de senaste åren fått lära oss “hålla avstånd”. Vad betyder det, hur har det påverkat oss? Med tankar och känslor kring detta har 250 barn tillsammans med tio bild-och formskapare, på sju olika platser i Västra Götaland skapat bilder och berättelser som vävts samman till denna utställning.

— Det är extra kul att barn från Alingsås – närmare bestämt Stora Mellby skola åk 4-6 Sollebrunn, Hemsjö skola åk 4-6 Hemsjö och Kullingsbergsskolan åk 5 Alingsås, medverkar, säger Greta Vocar, utställningsproducent Alingsås konsthall. 

Ett gemensamt utforskande

Barnen har besökt bild-och formskaparna på deras arbetsplatser för att se hur de jobbar. Bild-och formskaparna har också kommit till barnen på skolor, konstmuseum och bibliotek. Med en massa spännande material har de tillsammans undersökt, testat och skapat på temat “Nära men ändå så långt bort”.
 
— Vårt syfte med festivalen är att barn och unga får möta verksamma bild- och formskapare och utvecklas genom det egna skapandet tillsammans med våra medlemmar, berättar Caroline Agné verksamhetsledare på Illustratörcentrum.

Caroline fortsätter:

— Gemensamt utforskas berättandet, konstnärliga uttryck och tankar om samtiden genom illustration, serieskapande, mönsterformgivning, bokbinderi och animation. Barnen får med sig en förmåga att läsa bilder och för många kan det bli en första kontakt med yrket och förebilder, vilket på sikt kan leda till en välbehövlig diversifiering av sökande till konstnärliga högskolor och professionellt verksamma framöver.  

Utställningens tema

Temat ”Avstånd” kommer ur funderingar under Coronapandemin och resultatet av barnens möten med bild- och forskaparna har blivit en utställning eller en ”visuell festival” som har sammanställts och skapats till en utställning av barnkulturdesignen Annika Gannby på Unik Fabrik.

 
— Det här är barnens utställning som först och främst ska prata till dem – och om vi lyckas prata till barnen kommer vi få med de vuxna på köpet, säger Annika Gannby på Unik Fabrik. 

Utställningen presenteras ur ett barnperspektiv i både form och tilltal. Det är barnen som står för innehållet tillsammans med bild-/formskaparna.

— Alingsås konsthall har en stor och härlig rymd som också kan kännas överväldigande för den som är lite mindre, fortsätter Annika Gannby. Därför har vi jobbat med både golv, väggar och tak för att skapa rum i rummet. De stora vita väggarna har delats in i mindre färgrum för att rama in barnens verk. Vid hängning av verken har höjden anpassats till barnen. Detta är små medel som gör stor skillnad för att barnen ska känna att utställningen är skapad för dem.

Utställningen Nära men ändå så längt bort sker i samarbete med Alingsås konsthall, med stöd från Västra Götalandsregionen och Göteborgs Stad. Utställningen pågår 21/5 – 13/8 2022.

Välkommen på invigning!

Lördagen 21/5 kl 12 invigs festivalen/utställningen av Anne Gunnevik, ordförande i kultur och utbildningsnämnden. Därefter följer presentation av utställningen och samtal med några av deltagarna. Konsthallen håller öppet kl 10–14.

Dagen bjuder dessutom på kreativa aktiviteter för hela familjen: på Alingsås kulturhus familjelördag tar man reda på om färgen gul är ful eller kul – med hjälp av  gatumålning, teater med mera.

Mer information om utställningen!

Utställningen Nära men ändå så längt bort sker i samarbete med Alingsås konsthall, med stöd från Västra Götalandsregionen och Göteborgs Stad. Utställningen pågår 21/5 – 13/8 2022.

Alingsås kommun