Publicerad 2022-05-16, kl 09:30

Sökes: kvinnliga brandmän

Lördagen den 28 maj öppnar Alingsås- och Vårgårda Räddningstjänstförbund (AVRF) dörrarna till en prova på-dag för kvinnor i åldern 18 år och uppåt. Syftet är att väcka nyfikenhet för yrket genom att träffa kvinnliga brandmän, få möjlighet att ställa frågor och prova moment i arbetet.

— Den moderna räddningstjänsten är till för alla, säger Linda Ottosson, förbundsdirektör. Det finns en stereotyp bild av att en brandman är en man som är stor och stark. Självklart behövs en god fysik för yrket, men utvecklingen går framåt och både utrustning och arbetsmetoder anpassas för att passa fler. Nu måste vi bli bättre på att sprida den kunskapen för att locka fler.

Det må låta som en klyscha, men på AVRF är man övertygad om att de man jobbar för, det vill säga alla som bor och verkar i Alingsås och Vårgårda kommuner, ska känna igen sig i Räddningstjänsten.

— Vi blir en ännu bättre räddningstjänst med en större bredd i vår personalresurs, säger Sara Brodin, chef avdelningen för Verksamhetsstöd. Vi får in fler perspektiv, bredare kunskap, större variation på bakgrund och erfarenheter – och allt detta sammantaget gör att vi kan möta de som behöver oss på ett mycket bättre sätt.

AVRF på Vimpeln 21 maj

Redan lördagen den 21 maj finns det chans för de intresserade att träffa kvinnliga brandmän, anmäla sig till själva prova på-dagen, ställa frågor om både brandmansutbildningen och hur det fungerar att arbeta som brandman. Då kommer nämligen ett gäng kvinnor från AVRF ställa upp en av bilarna utanför Vimpelns köpcentrum kl. 13-15 och stå redo för allmänhetens frågor.

— Jag ville bli brandman för att få utlopp för min vilja av att hjälpa till och för att det är ett varierande yrke där man jobbar i lag, säger Julia Helgeson, brandman AVRF. Det känns bra att vara med och göra en viktig insats för samhället – och den motivationen har jag gemensamt med alla mina kollegor. Jag hoppas alla intresserade kvinnor, oavsett ålder, vågar sig fram till oss utanför Vimpeln den 21 maj – och naturligtvis tar chansen på vår prova på-dag 28 maj som är lördagen därpå, avslutar hon.

Anmälan till prova på-dagen 28 maj

Prova på-dagen kommer genomföras på Alingsås brandstation, Tomasgårdsvägen 1 i Alingsås. Dagen börjar kl. 9 på brandstationen och avslutas ungefär 14.30. Lunch ingår. Efter det kan man stanna kvar och testa att gå rullbandet*. 

Anmäl dig senast den 23 maj till anmalan@avrf.se. Det är ett begränsat antal deltagare som får plats. I mejlet anges: namn, födelseår, telefonnummer och om du vill göra rullbandstest i slutet av dagen. Har du några funderingar, tveka inte att höra av dig till Linda eller Sara på e-postadress: linda.ottosson@avrf.se och sara.brodin@avrf.se

*Varje år går alla brandmän på ett rullband med full mundering i 8 graders lutning i 4,5 km/h i 6 minuter, för att få rökdyka. Detta test ska man även göra när man söker utbildningen. Söker man utbildningen efter prova på-dagen får man gå ett gratis rullbandstest av AVRF

Alingsås kommun