Publicerad 2022-05-09, kl 14:13

Prisas för arbetet med Dammsjöås

Dammsjöåskommittén tilldelas Alingsås kommuns miljöpris för 2021. De får priset för sitt arbete med att värna naturen och skapa en idyllisk mötesplats för avkoppling och kultur.

På måndagen besökte delar av miljöskyddsnämnden det gamla torpet Dammsjöås som ligger på vägs ände bortom byn Maryd några kilometer utanför Alingsås. Torpet ägs av Alingsås Hembygdsförening och Alingsås Friluftsklubb, och det är föreningarnas gemensamma Dammsjöåskommitté som nu tilldelas kommunens miljöpris för 2021. 

— Arbetet med att förfina Dammsjöås har pågått i flera år så det är verkligen välförtjänta pristagare. Platsen har bevarats och rustats upp för att värna om naturen och skapa biotopområden. Dessutom har det blivit en plats för avkoppling i fantastiskt härlig miljö, säger Susanna Nerell, ordförande i miljöskyddsnämnden.

Sven-Åke Mökander från hembygdsföreningen och Nils-Erik Molin från friluftsklubben var på plats på måndagen för att ta emot priset. Och det var självklart glada miner hos de båda. 

— Kul att Dammsjöås uppmärksammas på det här viset. Vi är i fint sällskap med tidigare pristagare, säger Nils-Erik Molin.

Fikadags i solen i Dammsjöås.
Fikadags i Dammsjöås.
Susanna Nerell och Nils-Erik Molin skrattar i solen.
Susanna Nerell och Nils-Erik Molin njöt i det fina vädret.

Utöver Susanna Nerell (C) var även vice ordförande Camilla Stensson (S) med på den lilla prisutdelningen. Vinnarna fick ta emot diplom, blomma och ett inramat fotografi med naturmotiv från Alingsås. Fotografiet är taget av ledamoten Björn Albinsson (KD), som också är naturfotograf.

Vinnaren av miljöpriset tas fram genom en omröstning i miljöskyddsnämnden. Bland de inskickade nomineringarna röstades Dammsjöåskommittén fram som pristagare av en ganska enig nämnd.

Mer att läsa om Dammsjöås finns att läsa på Alingsås Hembygdsförenings hemsida.

Alingsås kommun