Publicerad 2022-04-01, kl 06:30

Rådhuskällaren var ett aprilskämt

Nyheten om att det skulle bli restaurang i rådhusets källare var ett aprilskämt. Läs den ursprungliga nyheten nedan.

Snart öppnar en flott restaurang i rådhusets källare. Inom kort slår Rådhuskällaren upp portarna och hälsar alingsåsarna välkomna in på god mat och dryck. 

– Det känns roligt att vi kan använda den mysiga källaren till något som kommer alla alingsåsare till gagn. Beslutsprocessen har gått snabbt så nu väntar vi bara på bygglovet för att få upp skylten, säger Daniel Filipsson (M), ordförande i kommunstyrelsen.

Även vice ordförande Simon Waern (S) gläds åt den nya satsningen. Han lyfter fram det historiska perspektivet då det enligt säkra källor bedrevs lönnkrog i rådhuskällaren redan på 1840-talet. 

– Borgmästare Haldan Unger låg bakom och han ska ha blivit avsatt 1847 på grund av förseelsen. Ungefär samtidigt ska det stora Alingsåsoriginalet Major Grönbom ha haft spelhåla i källaren mot Stora torget, säger Simon Waern.

En laglig restaurangverksamhet inrättades i källaren i början av 1870-talet. Då hyrdes lokalerna ut av stadens magistrat till källarmästaren J.P. Ek, som ett sätt att dryga ut stadens då tämligen blygsamma inkomster. Ek och hans hustru Christina var innehavare av ett välrenommerat värdshus vid Östra Ringgatan och bedrev under många år en filial i rådhuskällaren, som med tiden blev en uppskattad mötesplats för småstadens societet. 

– Under den epoken kom källaren i folkmun att kallas för lilla drätselkammaren, då stadens styrelsemän ofta slöt upp där efter långa sessioner i rådhussalen en trappa upp, säger Simon Waern.

Åren efter sekelskiftet 1900 avvecklades verksamheten efter beslut av borgmästaren tillika godtemplaren Elis Zimdahl, som istället lät använda källaren som potatiskällare. 

– Jättekul att vi nu, över 100 år senare, återigen kan öppna upp portarna till den klassiska Rådhuskällaren. Det ska vara en fin och inbjudande miljö med vita dukar och levande ljus i den murriga källaren. Till invigningsmiddag serveras SOS innan huvudrätten fläsklägg med rotmos, säger Daniel Filipsson.

Första halvåret kommer restaurangen att drivas i egen kommunal regi. Diskussionen om driftsformen därefter pågår mellan två oense kommunalråd, och beslut i frågan fattas av kommunstyrelsen innan sommaren. Hugade krögarentreprenörer kan redan nu anmäla sitt intresse till kommunens upphandlingsenhet.  

h

En historisk bild på krögaren J.P Ek. bild
Källarmästaren J.P. Ek till höger.

Alingsås kommun