Publicerad 2022-03-30, kl 14:00

Hållbarhetsarbete med elever i spetsen

En solig dag i mars tar vi bussen till Hemsjö för att besöka fritidshemmet och skolan som ligger där. I Hemsjö skola går i dag ungefär 180 elever i årskurserna förskoleklass till 6. Många av skolans elever går även på det anslutande fritidshemmet, och vi är här för att träffa deras nya kompis – som heter just Kompis.

Kompis är en enastående kompostmaskin som under endast 48 timmar kan göra näringsrik jord av 1,5 kilo matrester. Sedan i december har Kompis bott på Hemsjö fritidshem, och inköpet är ytterligare ett steg i det hållbarhetsarbete som fritidshemmet drivit de senaste åren.

Sommaren 2020 bestämde sig nämligen pedagogerna, ihop med barnen och vårdnadshavarna, för att bedriva odling. På skolans mark fanns sedan tidigare odlingsbäddar som väntade på att förvaltas.

– Tillsammans med stipendier och engagerade vårdnadshavare har odlingen kunnat utvecklas de senaste åren. Just nu förodlar vi mycket inomhus, både på det traditionella sättet med jord men också genom hydroponisk odling, säger Lise-Lott Lindberg, en av pedagogerna på fritidshemmet.

Det finns ett stort engagemang hos barnen och odlingen skapar förståelse för var maten kommer ifrån och hur kretsloppet fungerar. Eleverna har blivit så inspirerade att de ibland pillar ur fröer från lunchens grönsaker som de sedan sår.

Sallad och tomatplantor som odlas med hydroponisk teknik.
Sallad och tomatplantor som odlas med hydroponisk teknik.

Matsvinnsutmaning med fin belöning

Kretsloppstänket sträcker sig längre än till odlingen och komposten. På initiativ av årskurs 2 så dokumenterar skolan hur mycket mat som slängs varje vecka. För att demonstrera mängden som inte äts upp så fyller personalen en kasse med föremål som väger lika mycket som förra veckans matsvinn. De elever som vill får också testa att lyfta kassen.

– Barnen har själva satt upp ett mål för hur mycket mat som får slängas per dag. I dagsläget är målet 2,3 kg i 25 dagar. När målet är nått är belöningen en efterrätt till alla elever, berättar Lise-Lott Lindberg.

Skylt där det står "Förra veckan slängde vi tillsammans 15 kilo mat. Orkar du lyfta 15 kilo? Prova att lyfta påsen försiktigt". Jämte skylten står en kasse.
Många elever vill testa att lyfta matsvinnskassen. Den här veckan vägde den 15 kilo.

Nyhetsprogram skapat av eleverna

För att sprida kunskapen om matsvinn och miljömedvetenhet har årskurs 2 dessutom gjort ett eget TV-inslag som heter ”Matsvinnsnytt”. Programmet är som vilket nyhetsprogram som helst och varvar fakta med intervjuer och tips. Hemsjöskolans slogan ”Släng inte mat ifrån ditt fat” är återkommande, både i filmen, på affischer i skolans lokaler men också i deras egenskrivna låt ”Vi vill stoppa vårat matsvinn”.

Hållbar livsstil

I grund och botten är skolan och fritidshemmet väldigt engagerade i den hållbara livsstilen. De lever efter devisen att man behöver jobba förebyggande med allt från matsvinn, motion och rekreation.

– Vi vill visa hur allt hänger ihop – sparar man fröer från tidigare frukter så har man mat nästa säsong också. Om eleverna får vara med i hela odlingsprocessen, så är det inte lika lockande att slänga god mat, avslutar Lise-Lott.

Sara Lehman Svensson och Lise-Lott Lindberg framför fritidshemmet.
Sara Lehman Svensson, miljöstrateg och Agenda 2030-samordnare i Alingsås kommun tillsammans med Lise-Lott Lindberg, pedagog på Hemsjö fritidshem.

Roliga fakta

  • Fritidshemmet har en afrikansk jättesnäcka som heter Jupiter. Snigeln får också smaka på skörden.
  • Oftast slängs mest mat de dagar det serveras en favoriträtt.
  • Det går bra att odla i toarullar och gamla äggkartonger – heja återbruk!
  • Hydroponisk odling innebär man odlar utan jord. Istället för att odla med jord odlar man med vatten och näring.
  • Använder man ordet ”chips” så älskar många barn både grönkål och rotfrukter.

Carolina Dolff

NULL

Miljö- och klimatstrateg, Stabsavdelningen kommunledningskontoret