Publicerad 2022-01-18, kl 10:25

Dags att nominera till årets arkitekturpris

Vem eller vilka ska få kommunens arkitektur- och byggnadsvårdspris för 2022? Fram till den 3 maj kan du nominera en förening, ett företag eller en privatperson som förtjänar priset.

Efter att Alingsås kommun återinförde arkitektur- och byggnadsvårdspriset 2018 har totalt fem vinnare utsetts eftersom man under kommunens 400-årsjubileum 2019 delade ut hela tre pris, ett i varje kategori. De senaste vinnarna – för år 2020 – var Kristina och Gösta Andersson från Västra Bodarna som prisades i kategorin bevara. Nu efterlyses nya nomineringar för att kunna dela ut 2022 års utmärkelse.  

— Pandemin försenade utdelningen för 2020 och för att komma i fas har vi beslutat oss för att hoppa över 2021 års pris. Det kräver sin process att utse en vinnare och vi varken kan eller vill forcera den processen, utan väljer att gå direkt på 2022 års pris, säger Bo Olsson (S), vice ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.  

Vem som helst kan nominera en byggnad som passar in under någon av kategorierna bevara, anpassa eller utveckla. Det är maximalt tre nomineringar per person, och nomineringarna ska mejlas till arkitekturpriset@alingsas.se senast den 3 maj. Nomineringarna ska innehålla en adress eller en fastighetsbeteckning, en motivering samt ett foto.  

— Vi har fått in många spännande nomineringar de tidigare åren och hoppas på samma engagemang i år. Det finns många fina byggnader i Alingsås kommun som är värda att uppmärksammas, säger Bo Olssson.  

Juryn består av samhällsbyggnadsnämndens arbetsutskott samt kommunens bebyggelseantikvarie. Priset planeras att delas ut på kommunfullmäktige i slutet av oktober.  

— Vi hoppas att pandemin lägger sig så pass mycket att vi kan göra en publik utdelning av priset den här gången, säger Bo Olsson.

Alingsås kommun