Publicerad 2022-01-04, kl 11:43

De vann arkitekturpriset för 2020

Gösta och Kristina Andersson i Västra Bodarna vinner kommunens arkitektur- och byggnadsvårdspris för 2020. De får det för sitt arbete med att bevara fastigheten Sommarro i Västra Bodarna.

På grund av pandemin har kommunen avvaktat med att dela ut arkitektur- och byggnadsvårdspriset för 2020.

— Tanken var att göra det vid ett publikt tillfälle, exempelvis kommunfullmäktige. Men pandemin har omöjliggjort det och nu kände vi att det var dags att göra på något annat sätt, säger Bo Olsson (S), vice ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Det vinnande huset Sommarro.

Under måndagen besökte Bo Olsson Västra Bodarna för att dela ut priset till vinnarna Gösta och Kristina Andersson. De får priset i kategorin Bevara för sitt arbete med att renovera sin fastighet Sommarro. Huset är byggt i Jugendstil omkring år 1900 i Mossbergska området i Västra Bodarna, och paret Andersson har bland annat renoverat yttertaket på ett imponerande vis för att behålla det ursprungliga utseendet. 

— Det är verkligen två värdiga vinnare och roligt att uppmärksamma privatpersoner den här gången, säger Bo Olsson.

Totalt var det drygt tio nomineringar som kom in för år 2020. Vinnarna får ett diplom och en mässingsplakett att fästa på fastigheten. I juryn satt samhällsbyggnadsnämndens arbetsutskott, bygglovschef Sophia Cohen och bebyggelseantikvarie Annika Kaas. 

Juryns motivering

I kategorin Bevara: Detta var Fredrik Mossbergs eget ställe på Mossbergska området, byggt i Jugendstil omkring 1900. De nuvarande ägarna har renoverat stället och på ett utomordentligt fint sätt bevarat dess stil. Bland annat har de nyligen renoverat yttertaket och därvid behållit den gamla tekniken med små handskarvade zinkplåtar, trots att det är mycket krävande både materialmässigt och arbetsmässigt.

Samhällsbyggnadsförvaltningen

NULL

Samhällsbyggnadsförvaltningen