Tisdagen den 7/12 är det dags för återbruksmarknad som ska generera pengar till solceller i Tanzania. Projektet är en del av gymnasiesärskolans arbete med hållbar utveckling enligt Agenda 2030.
I nästan tre år har gymnasiesärskolan på Alströmergymnasiet arbetat med hållbar utveckling och har då fördjupat sig i flera av de globala målen. Bland annat har mål 12 om hållbar konsumtion och produktion och mål 4 om god utbildning blivit till verklighet när gymnasiesärskolans arbete samlat in pengar som gått till solceller i Tanzania.
— Vi samarbetar med organisationen Tanzaling och genom dem har vi fått hjälp att köpa solceller som monterats upp hemma hos familjer med barn i skolåldern i Tanzania, säger Lena Ågren, lärare på gymnasiesärskolan.
Ett återkommand arbete på skolan är återbruk där eleverna tillverkar föremål av det som vanligtsvis kallas skräp. Det har bland annat resulterat i servettringar av toarullar, drömfångare av gamla jeans och frukostbrickor av kasserade datorkartonger och tidningar.
— Detta och mycket mer kommer att finnas till försäljning på vår återbruksmarknad i gymnasiesärskolans lokaler på Alströmergymnasiet. Den här gången är inte allmänheten inbjuden utan vi vänder oss till personal samt föräldrar och släkt till eleverna, säger Lena Ågren.
Återbruksmarknaden sker tisdagen den 7 december. Målsättningen är att få ihop tillräckligt med pengar för att kunna köpa fler solcellsanläggningar och på så sätt hjälpa fler ungdomar i Tanzania att kunna studera och vidareutbilda sig.