Publicerad 2021-11-24, kl 16:52

Stämningsfull utställning om tryckta jultextilier på konsthallen

Lördagen den 27 november har turen kommit till manufakturstaden Alingsås att visa vandringsutställningen ”Tryckt till jul” i konsthallen. Tradition möter modernitet i en utställning som också riktar strålkastarljuset på formgivarna som skapat historia.

— Vi har också med ett antal formgivarporträtt där den tidigare anonyma formgivaren lyfts fram, vilket känns jättekul, säger Greta Vocar, utställningsproducent på Alingsås konsthall. Trots att så många framstående formgivare har komponerat de mest fantastiska dukar och bonader har varken de julmönster eller formgivarna som står bakom tidigare fått så mycket uppmärksamhet.

Traditionen att smycka sitt hem till jul är gammal och textilier har länge varit en del av detta. Textilier som var vävda, broderade eller målade användes för att komplettera helgstämningen. Motiven hämtades från de bibliska berättelserna och försågs ofta med citat. Textilierna hade med andra ord inga särskilda julmotiv.

En bit kulturhistoria ser ljuset

Utställningen är ett resultat av kulturhistorikerna Anna Lindqvists och Marie Odenbring Widmarks kartläggning och samling av tryckta jultextilier som Alingsås konsthall generöst fått ta del av och låna in.

— Vi har ett starkt gemensamt intresse för tryckta tyger – och då främst jultryck från 1950- och 60-talen. De har ofta hög kvalitet i både mönster och teknik, säger Anna Lindqvist, kulturhistoriker och författare. Dessutom var formgivaren ofta okänd, vilket ledde till att vi gav oss på att undersöka vilka formgivare och fabriker som låg bakom jultrycken.

— Vårt utforskande resulterade i en utställning på Östergötlands museum 2010 som fick mycket uppmärksamhet vilket i sin tur sporrade oss att ta reda på ännu mer om jultextilier, säger Marie Odenbring Widmar, kulturhistoriker och författare. Boken blev klar 2014 och samtidigt öppnade en stor utställning på temat på Textilmuseet i Borås. Efter det har utställningen turnerat runt i Sverige och boken kom i nytryck 2020.

Som ett tillägg har konsthallen, i samarbete med Alingsås museum, valt att särskilt lyfta fram Alingsås under samma era, som då bokstavligen befann sig i den moderna textilhistoriens mitt med flertalet namnkunniga konstnärer och formgivare knutna till textilindustrin i staden.

Konsthallen bjuder i samband med utställningen in till en föreläsningsserie om tre delar – alla med anknytning till Alingsås textila historia.

Välkommen på vernissage!

Lördagen 27/11 kl 11.00 inviger Håkan Stern (S), ledamot i kultur- och utbildningsnämnden, utställningen. Därefter följer ett kortare samtal med kulturhistorikerna Anna Lindqvist och Marie Odenbring Widmark som skrivit boken Tryckt till jul och även lånat ut delar av sin textilsamling till utställningen. Boken kommer att finnas till försäljning under utställningen.

Efter samtalet följer föredraget Textila detektiver, där Lindqvist och Odenbring Widmark berättar om sin forskning och arbete kring tryckta textilier.

Välkomna också att ta med egna textilier hemifrån och få dem ”artbestämda” efter föredraget!

Utställningen pågår 27/11 2021 – 15/1 2022

Alingsås konsthall

NULL

Alingsås konsthall, Kultur, turism och evenemang