Publicerad 2021-10-19, kl 12:31

Efterlängtad prao för niondeklassare

447 elever i årskurs 9 ska under hösten ut på arbetsplatsförlagd utbildning, eller prao som det heter i vardagligt tal.

— En stor eloge till alla arbetsplatser som tar emot kommunens ungdomar, säger Lena Eriksson på integrations- och arbetsmarknadsenheten.

Under 2020 försvann möjligheten till arbetsplatsförlagd utbildning i pandemins spår. Men nu i höst är det återigen dags för elever i årskurs 9 att praoa, även om det inte riktigt blir som innan pandemin.

— Det erbjuds inga platser inom vård och omsorg, det är den åtgärden vi gör med anledning av pandemin. Men i övrigt är det som vanligt med att eleverna har fått önska arbetsområden som vi försöker matcha så bra det går med de platser som finns att tillgå, säger Lena Eriksson.

Alma Frisell går i nian på Gustav Adolfsskolan till vardags. Men den här veckan praoar hon på klädbutiken Villervalla på Kungsgatan.

— Det är jätteroligt att komma ut och prova arbetslivet, och dessutom är det skönt med ett avbrott från den vanliga skolan. Jag valde butik och service som arbetsområde så att jag fick plats här på Villervalla blev jättebra för mig, säger Alma.

Det normala är att antalet praktikplatser är uppdelat på ungefär hälften offentliga och hälften privata. Men i år ställer det privata näringslivet upp med hela 65 procent av platserna, medan föreningslivet bidrar med sju procent.

— En stor eloge till alla aktörer som tar emot kommunens elever och värnar om deras framtid. Kanske är det framtida kollegor och medarbetare som nu under hösten är ute och provar på arbetslivet, säger Lena Eriksson.

Lena Eriksson

NULL

Arbetsgivarkontakter, privat sektor, Enhet arbetsmarknad