Publicerad 2021-10-15, kl 08:19

Laddstolpar – för dig med el i tanken

Visste du att du som företagare kan kostnadsfri energi- och klimatrådgivning av Alingsås kommun? Kanske vill du veta mer om det ekonomiska stöd som finns att söka för att satsa på laddstolpar.

Jonas Dahl arbetar med klimat- och energirådgivning mot både privatpersoner, föreningar och företag. Något som blir allt vanligare att diskutera är möjligheten att ladda elbilar, både tjänstebilar och privata elbilar som anställda kör till och från arbetet.

— Det inte många vet är att det finns ett stöd från Naturvårdverket att söka för företag. Stödet bekostar i så fall upp till 50 procent eller 15000 kronor per laddpunkt, berättar Jonas Dahl.

Ansökningen görs direkt till Naturvårdsverket, men Jonas Dahl kan både vara behjälplig under processen och agera bollplank när ni funderar över de val som måste göras.

— Behöver vi laststyrning? Ska vi ta betalt? Ska vi ha fasta kablar eller inte? Det finns en del frågor att fundera kring även om ansökan inte är så komplicerad att fylla i, säger Jonas Dahl.

Utöver frågan om laddstolpar är ett begrepp som effektkurva någon som Jonas Dahl kan berätta mer om för dig och ditt företag.

— Kostnaden för elektricitet förändras och det kommer att bli dyrt att ha tillfälliga effekttoppar. Man eftersträvar en så jämn effektkurva som möjligt utan höga enstaka toppar, och det finns en del saker man kan tänka på för att möjliggöra det.

Ingen fråga är för liten att ställas till kommunens klimat- och energirådgivare. Jonas nämner exempelvis att det kan kosta mer än vad man tror om tryckluften står och pyser.

— Det kan tyckas vara en liten sak, men sanningen är att det kan påverka ekonomin en hel del. Dessutom är all rådgivning obunden och bekostas av Energimyndigheten.

Energi och klimatrådgivning

NULL

Jonas Dahl, energi- och klimatrådgivare, Bygg- och miljöavdelningen