Publicerad 2021-09-24, kl 15:09

Nya Brunnsparken invigd

På fredagen invigdes Brunnsparken efter en upprustning de senaste månaderna.

— Känns kul att kunna erbjuda en förskönad och mer innehållsrik park, säger projektledare Petra Wernersson, stadsträdgårdsmästare i Alingsås kommun.

Samhällsbyggnadsnämndens ordförande Leif Åkerblad höll ett kort tal och klippte bandet under den lilla ceremonin på fredagen. På plats var också Petra Wernersson och externa samarbetspartners i projektet, som har pågått från mars till september nu under 2021.

— Många invånare har kommit förbi och nyfiket kikat in under byggnationen och jag hoppas att parken nu kan locka både gamla och nya besökare, säger Petra Wernersson.

Brunnsparken har en historia som promenadpark ända sedan 1800-talet. Då var det brunnen som lockade dit folk, och nu är tanken att återigen lyfta fram vattnet för besökarna. Vattenfallet och fontänen har renoverats och dessutom har en ny tillgänglighetsanpassad gångväg anlagts, inklusive en bro över vattenfallet. Nya sittplatser har också byggts, samtidigt som tidigare gångstråk, sittplatser och staket har setts över. 

— Vi har även tagit bort en del buskvegetation och stärkt belysningen för att öka tryggheten och upplevelsen. En del av den nya belysningen kommer också att visas upp i årets Lights in Alingsås, säger Petra Wernersson.

Även växtligheten har fått sig ett ansiktstlyft. Planteringsytorna är förändrade till fler perenna arter som synliggör årstidsväxlingar, medan andra inslag som azaleor och rhododendron har bevarats och förstärkts. Dessutom kan den nya parken skötas på ett mer effektivt sätt än tidigare.

— Jag hoppas att alingsåsarna tar parken till sig och nyttjar de nya sittplatserna, den genomsiktliga bron över vattenfallet och njuter av blomsterprakt och biologiskt mångfald, säger Petra Wernersson.

 Fin miljö runt den nyrenoverade brunnen.
Vattenfallet porlar fram genom Brunnsparken.

Petra Wernersson

NULL

Landskapsarkitekt, Trafik- och parkenheten