Publicerad 2021-09-08, kl 16:44

Uppskattad vaccinering på Campus Alingsås

Idag har studenter på vuxenutbildningen fått möjlighet att vaccinera sig på Campus Alingsås. Initiativet följer på den lyckade insatsen vid Alströmergymnasiet och har redan visat sig uppskattad som ett välkommet alternativ för många som tycker det är svårt eller obekvämt att boka tid via en vårdcentral.

Viktigt för hela samhället

På Campus Alingsås förbereder sig rektor Stefan Hagebring inför återgången till vanliga rutiner vecka 40. Det är en lättnad för honom att många av studenterna nu får möjlighet till vaccinering i en miljö där de är bekväma.

Många har behov av olika slags information för att förstå vad vaccineringen innebär och varför den är viktig, säger Stefan. Det handlar inte bara om språkbarriärer utan också om kulturella skillnader.

Han poängterar att det är viktigt att ta det i flera steg. Sedan en tid tillbaka har de varit noggranna med att nå fram med information om vad som pågår i pandemin och vad vaccinering faktiskt är för något. Vissa som varit skeptiska har återkommit med frågor och idag dykt upp när tillfället getts.

Det innebär färre sjuka studenter för oss, säger Stefan, och är viktigt för hela samhället.

Vi bygger broar och förtroenden

Sara Westermark är vaccinationssköterska och kommer senast från insatsen vid Alströmergymnasiet där tongångarna var positiva och många elevers rädslor hade lättat när de sett kamrater vaccineras utan att det gjorde särskilt ont.

Elever kan vara rätt obekväma på en vårdcentral, säger Sara. Det luktar annorlunda och man vet inte riktigt hur man ska bete sig. På skolan var de mer bekväma och hade sina vänner med sig i kön. Det är samma här. Detta är en plats de känner till och där de vågar ställa frågor om de är osäkra.

Vissa grupper är inte lika benägna att vaccinera sig som andra. Det kan vara en osäkerhet inför mötet med olika institutioner, men också bara en fråga om svårighet till kommunikation. När möjligheten ges verkar dock intresset stort. En kvinna som är på plats frågar om hennes make också kan komma och vaccinera sig.

Deras anhöriga är också välkomna här, säger Sara. Det finns gott om vaccin nu och vi vill nå ut till så många vi kan. Många känner att de kan lita på medicinsk personal, men de träffar oss inte om vi inte kommer till dem. Det handlar om att bygga broar och skapa nya förtroenden. Vaccinationspersonalen är endast på plats under 8 september för första dosen och sedan i slutet av oktober för dos två, men om intresset fortsätter vara stort öppnar Campus Alingsås gärna sina dörrar igen.

Möjlighet till fler insatser

Vaccinationspersonalen är endast på plats under 8 september för första dosen och sedan i slutet av oktober för dos två, men om intresset fortsätter vara stort öppnar Campus Alingsås gärna sina dörrar igen.

Alingsås kommun