Publicerad 2021-08-30, kl 09:37

Satsar på födelseorten

Lennart Larsson är en utflyttad Sollebrunnsbo som brinner för sin hembygd. Nu står han i startgroparna till att bygga 35 lägenheter fördelat på fyra hus på Erskavägen.

— Vi hoppas att byggstart kan ske under 2022, säger Lennart.

Lennart Larsson är född och uppvuxen i Sollebrunn. Han lämnade Bjärke för Göteborg där han har byggt upp sitt företag Husvärden, som köper, bygger, hyr ut och säljer fastigheter. Numera har de båda sönerna framträdande roller i företaget, men Lennart har inga planer på att trappa ner sin egen delaktighet.

— Jag kallar mig själv fastighetsutvecklare. Att bygga om och bygga nytt är det jag brinner för mest.

Bygger på sin egen mark

Anknytningen till Sollebrunn har alltid varit stark. Hans föräldrar bodde kvar på orten fram till deras död 2017, och sedan flera år tillbaka äger Husvärden centrumhuset i Sollebrunn där man i dag hittar bank och butiker. Så skäl att besöka hemorten har alltid funnits, och faktum är att det är på familjens gamla tomt på Erskavägen hans byggplaner nu är på god väg att ta form.

— Förr låg gården i utkanten av Sollebrunn men samhället har vuxit sedan jag var liten pojk, säger Lennart med ett skratt.

Bjärkegården ligger på Larssons före detta gärdesmark, som då såldes till kommunen. Nu vill Lennart köpa tillbaka en obebyggd bit mark på den sidan Erskavägen, som ett komplement till de övriga tre fastigheterna på andra sidan vägen. Totalt blir det då fyra hus med cirka 35 lägenheter om allt går i lås. Planprogrammet är antaget och detaljplanen för bostäderna förväntas att antas i början av 2022.

— Planenheten i Alingsås kommun har gjort ett mycket bra jobb. Allt har fungerat väldigt smidigt, trots pandemi. Det har jag också försökt framföra till politiker, säger Lennart Larsson, som berättar att alla detaljer som exempelvis lägenhetsstorlekar inte är helt spikade ännu.

— Vi försöker lyssna på de önskemål som finns. Vi kommer bygga ett hus i taget så vi har möjlighet att anpassa varje hus med en mix av små lägenheter och lite större.

Ser utvecklingspotential

Viljan att bygga något i Sollebrunn har funnits hos Lennart en längre tid. Påbörjade ritningar på bostäder vid centrum har han på lager, men när han bjöds in till att vara en del av satsningen Bjärkelyftet blev Erskavägen det naturliga valet att satsa på.

— Vi tar ett steg i sänder och detta är en bra början. Det finns utvecklingspotential även på centrumfastigheten för att få till bostäder och ett torg som inte bara är en parkering. Så jag ser fram emot att följa fortsättningen av Sollebrunns utveckling.

Alingsås kommun