Publicerad 2021-06-24, kl 10:45

Alingsås museum öppnar igen

Tisdagen den 29 juni smygöppnar Alingsås museum för allmänheten igen, lagom till att den stora semesterperioden börjar. 

I museet visas huvudutställningen Vattenspeglingar, som berättar Alingsås historia utifrån ett vattenperspektiv. Utställningen tar upp äldre perspektiv kring industri, tvättmetoder, varmbadhus och övernaturliga vattenväsen. Man tittar också på samtida frågor som vattenförsörjning, avlopp, jordbruk och klimatförändringar. 

Vattenspeglingar kan ses digitalt och man har gjort en film om utställningen för att tillgängliggöra för de intresserade som inte kan ta sig dit själva. På våning tre återfinns utställningen Ha, spara, ta tillvara, som visar olika sätt vi människor förhåller oss till föremål.

I museets entréplan pågår ett utställningsbygge, där man gestaltar en äldre magasinsmiljö. Utställningen är under produktion och kommer, när den är klar, att översiktligt berätta om Alingsås manufakturverks historia.

– Nu när det är möjligt att öppna ur smittsynpunkt vill vi ta den chansen trots att utställningen på entréplan inte är färdigbyggd. Vi ser fram emot att ta emot besökare fysiskt i liten skala, och som ett komplement finns vårt digitala utbud kvar, säger Johan Edgren, verksamhetschef kultur, turism & evenemang. 

Öppning med restriktioner

Museet har hållit stängt en längre period då risken för smittspridning varit som störst. Fortfarande gäller vissa begränsningar då maximalt sju besökare får vistas i Alströmerska magasinet samtidigt.

Alla uppmanas att ta eget ansvar för att hålla avstånd till övriga gäster i museet – extra viktigt är det att hålla avstånd till andra i trapphuset och i enskilda rum.

Sommaröppet v. 26-33

Alingsås museum kommer hålla sommaröppet tisdag till lördag enligt följande tider:

Tisdag – fredag kl 12-16
Lördag kl 10-14

Vill du läsa mer om de aktuella utställningarna från Alingsås museum så kika in på kulturhusets webb!

Alingsås kommun