Publicerad 2021-06-02, kl 08:47

Utsiktstornet blir Alingsås nya turistattraktion

Onsdagen den 16 juni 2021 öppnar utsiktstornet på Nolhaga berg åter för allmänheten. Detta luftvärnstorn byggdes 1941 som en del av Sveriges försvar under andra världskriget.

— Jag hoppas att alingsåsarna uppskattar möjligheten att kunna gå upp i tornet och njuta av utsikten igen, säger Claes Andreasson, projektledare kultur- och utbildningsförvaltningen. Utsiktstornet blir också en ny profilbärare för staden som jag är säker på kommer locka hit både historieintresserade turister och och andra.

Enligt uppgift anlades under samma tid omkring 200 liknande torn i Sverige. Nu finns bara ett fåtal bevarade luftvärnstorn kvar i Sverige.

Under senare tid har tornet använts för att visa konst av konstföreningen Tornet. År 2021 tog Alingsås kommun initiativ till att restaurera det gamla luftvärnstornet med syfte att bli ett besöksmål för turister.

— Att återöppna utsiktstornet ger både Nolhaga parkområde och hela Alingsås turism- och besöksnäring ytterligare ett lyft, säger Johan Edgren, verksamhetschef kultur, turism & evenemang.

Öppettider

Utsiktstornet har säsongsöppet under sommaren, se datum och tider här.

Fakta utsiktstornet

– Byggår: 1941
– konstruktion av armerad betong
– höjd ca 12 meter
– beväpning: 40mm luftvärnskanon m/36.

Claes Andreasson

NULL

Projektledare Evenemang, Kultur, turism och evenemang