1 Driftstörningar

Publicerad 2021-05-07, kl 09:16

Hemester – för alingsåsare och besökare

När Hemesterkonceptet gör sin andra sommar i Alingsås återkommer succéer från 2020 i förfinad form. Men turismsamordnare Frida Rydenskog berättar också om traditionella sommaraktiviteter och en och annan nyhet inför 2021.

2020 var året då allting förändrades på grund av coronapandemin. Så även besöksnäringen, men i Alingsås kommun valde man att se möjligheter istället för hinder och lanserade ett helt nytt Hemesterkoncept. Turismsamordnare Frida Rydenskog minns förra våren när många stora beslut skulle fattas på kort tid för att få allting på plats.

— Det som underlättade var att vi redan innan hade haft tankar på att försöka lyfta det som finns att göra i närområdet. Pandemin gjorde att vi var tvungna att sjösätta våra tankar och det gick väldigt snabbt förra våren, säger Frida, som berättar att satsningen på hemester låg – och ligger – bra i tiden.

— Det har blivit en trend att semestra på hemmaplan och den skyndades givetvis på av pandemin. Allt fler väljer att semestra hållbart och miljövänligt och för att tillgodose det behovet behöver vi på ett tydligt sätt visa alla aktiviteter som finns att göra i vår fina kommun.

Frida poängterar att Alingsås passar perfekt för besökare från andra kommuner i regionen som vill göra en dagsutflykt eller ta en minisemester.

— Vi paketerar allting så att man klarar sig utan lokalkännedom. Det är viktigt för att nå både nyinflyttade och besökare utifrån.

Utökar Sommartorget

En satsning från 2020 som återkommer även kommande säsong är den som går under namnet Sommartorget. Delar av Stora torget stängs av från biltrafik och istället placeras stora möbler ut för att skapa en coronasäker mötesplats mitt i centrala Alingsås.

— Med facit i hand är den samlade bilden att alla var väldigt nöjda. Det blev ett ställe att slå sig ner för att vila, fika och umgås utomhus – precis som vi hoppades på, säger Frida, som berättar om ett eventuellt utökat sommartorg under 2021.

— För det första flyttar vi under våren vår turistinformation till en ny lokal i anslutning till Stora torget och det kommer givetvis öka servicen och höja helhetsintrycket. För det andra finns det planer på att även involvera Lilla torget på något sätt och då blir det väldigt fint med Lillån som rinner mitt emellan. Så jag tror på en väldigt bra och tillgänglig mötesplats i sommar.

Lyfta Alingsås som cykelkommun

Något annat som tog sin början i fjol och fortsätter i år är satsningen på att tillgängliggöra Alingsås som cykelkommun. Det finns ett samarbete med Grand Hotel där man kan hyra cyklar, men det går givetvis lika bra att använda sin egen cykel.

— Turistrådet Västsverige prioriterar just nu cykelturism så det är både bra och roligt att vi kan göra vårt i den satsningen. I fjol tog vi fram en helt ny cykelkarta och vi märkte en stor uppgång av cykling, inte minst på landsbygden runt Gräfsnäs. Det fina med cykling är att vi når en bred målgrupp eftersom man själv bestämmer hur långt man vill cykla och om man vill besöka butiker, kaféer, aktiviteter eller vårt kulturella utbud.

Nysatsning på utsiktstorn

En helt ny satsning under 2021 är att det nyrestaurerade utsiktstornet på Nolhaga berg öppnas upp för allmänheten. Det gamla luftvärnstornet är tolv meter högt och byggdes 1941, och där kan man nu gå upp och kika ut över Alingsås.

— Jätteroligt att kunna addera en helt ny upplevelse för både alingsåsare och besökare utifrån. Det finns tankar om att få ihop olika paket där ett besök i utsiktstornet utgör en del, men vi får se om vi hinner få allt på plats redan till den här sommaren, säger Frida Rydenskog.

Aktiviteter i stort och smått

Alingsås stad och kommun erbjuder många olika typer av aktiviteter. För den shoppingsugna ligger Kungsgatan med butiker och mysiga innegårdar precis runt hörnet från Sommartorget, och man kan också besöka något av stadens köpcentrum. Eller så tar man en promenad genom en av alla parker och stannar till vid en lekplats om man har leksugna barn med sig. I Nolhaga park kan man även gå en bokstavsjakt och behöver man svalka sig finns det flera fina badsjöar, både i närheten av centrum och utanför staden.

— Man kan strosa runt på egen hand eller så kan man besöka ett mer gediget utflyktsmål. Där har vi museijärnvägen mellan Anten och Gräfsnäs som ett bra exempel på aktivitet som passar hela familjen. När man är i Gräfsnäs kan barn 6-11 år passa på att gå en guidad tur och se var filmen om Lasse-Majas detektivbyrå spelades in. Det var en succé förra året så det blir en repris av det i år.

— Sammantaget tycker jag att vi har ett utbud där alla kan hitta något som passar. Vi har fina möjligheter att fylla både dagsturer och flerdagsturer med aktiviteter, upplevelser samt mat och fika.

Alingsås turistinformation

NULL

Alingsås turistinformation, Kultur, turism och evenemang