Publicerad 2021-05-05, kl 11:50

Nytt konstverk i Nolhagavikens naturområde avslutar Gotaleden i Alingsås

Lördagen den 8 maj står tre platsspecifika konstverk klara längs Gotaleden i tre olika kommuner – Alingsås, Lerum och Partille. Vandrare kan då uppleva skulptur, ljudkonst och storskaligt måleri, inspirerat av den omgivande miljön.

Projektet ”Händelser vid Gotaleden” bjuder på upplevelser av konst- och kulturhändelser utomhus i de skiftande natur- och kulturlandskapen som vandringsleden passerar. 

I Alingsås har S Camilla E Boström målat konstverket Avem Organicum på gång- och cykelbron vid Nolhagavikens naturreservat nere vid Mjörn.

– Nolhagaviken är ett fantastiskt område med båthamn, änder, badstrand, träd och blommor, säger S Camilla E Boström. När jag kom till Mjörnbron var det första som hände att det kom ett gäddhuvud flygandes. Det var ett gäng kajor som bråkade om maten. Jag hämtar ofta inspiration från den omgivande miljön och motivet blev därför växtlighet och några fåglar, bland annat en kaja, från området.

S Camilla E Boström har stor erfarenhet av storskaligt måleri i det offentliga rummet. S Camilla E Boström är i grunden utbildad designer och hennes konstnärskap kännetecknas av en stor variation i konstnärliga uttryck, blandat abstrakt och föreställande, ofta organiska former med inslag av blommor, träd och djurmotiv. Fåglar, både fantasi och realistiska, i fantasirika mönster och färger är motiv som ofta återkommer. Motiv som kan upplevas på olika sätt.

Samarbetsprojekt som fortsätter

Händelser vid Gotaleden är ett samarbete mellan Nääs Konsthantverk, Gotaleden, Alingsås kommun, Partille kommun, och Lerums kommun. Projektet har stöd av Leader Insjöriket samt Västra Götalandsregionen. De nu uppförda konstverken är startskottet för projektet som kommer att generera ytterligare konstverk längs Gotaleden.

– Vi är naturligtvis jätteglada över att vara del i detta och över att ha fått ett nytt offentligt konstverk i Alingsås säger Johan Edgren, verksamhetschef kultur, turism och evenemang. Nolhagaparken och Mjörnstranden är en oas för både alingsåsborna och besökare och det som tidigare var en grå gång- och cykelbro i betong har nu förvandlats till ett landmärke tack vare S Camilla E Boströms konstverk.

I Partille kommun har skulptören Karl Chilcott gjort en skulptur i ek där Gotaleden möter sjön Aspen nedanför Jonsereds herrgård och i Lerum har ljudkonstnären Jan Carleklev gjort ett verk för ekarna vid Seminariekullen på Nääs.

För mer information om projektet, kontakta:

Mats Jansson, projektledare Nääs Konsthantverk
Mobil: 0735352857
Mail: m.j@naaskonsthantverk.se

Alingsås kommun