1 Driftstörningar

Publicerad 2021-04-21, kl 14:30

Skräpplockardag i Stora Mellby

Skräpplockardagarna är en kampanj av Håll Sverige Rent som lyfter frågan om nedskräpning. Skolor, förskolor och föreningar kan anmäla sig, och i veckan var det dags att plocka skräp för barnen på Stora Mellby förskola.

Förra året deltog över 600 000 barn och ungdomar runt om i Sverige på Skräpplockardagarna. De som deltar får pedagogiskt material och skräpplockarpåsar från Håll Sverige Rent att använda sig av. 

I Alingsås kommun är det hittills 22 skolor och förskolor som anmält sig under 2021. Varje enhet bestämmer själv när de vill utföra sin aktivitet, och på Stora Mellby förskola var det i veckan dags för den årliga skräpplockardagen.

— Vi har som tradition att en av oss pedagoger klär ut oss till Skräp-Maja. Hon skräpar ner och är inte så bra på det här med att sortera. Men alla barn vill gärna lära henne hur det fungerar och vad man ska tänka på, säger Ulrika Boensson, förskollärare i Stora Mellby.

De lite äldre barnen gick till skogen för att städa upp efter Skräp-Maja medan de yngre höll sig på förskolans område. Efter mycket plockning och sortering hade till och med Skräp-Maja förstått hur viktigt det är att plocka upp skräpet efter sig.

Som belöning för den fina insatsen fick förskolebarnen var sin glass och ett diplom till varje avdelning.

Två barn äter glass.
En glass smakar bra efter allt städande.
Skräp-Maja pratar med barnen.
Barnen måste lära Skräp-Maja hur man städar och sorterar.

Alingsås kommun