Publicerad 2021-04-19, kl 08:02

Ny art hittad i Brobacka

För en dryg vecka sedan hittade naturfotografen Björn Albinson en ny art i Brobacka naturreservat. Det handlar om späd fingerört (Potentilla micrantha).

— Jätteroligt! Det är spännande när nya artfynd görs. Som kommunekolog är jag jättetacksam för alla dessa entusiaster och artkunniga personer som rör sig i skog och mark och sedan rapporterar in sina observationer av olika arter till Artportalen, säger kommunekolog Jenny Leonardsson.

Efter att Björn Albinson gjorde fyndet har Erik Ljungstrand från Botaniska Föreningen i Göteborg varit i Brobacka för att konfirmera att fyndet är en späd fingerört (Potentilla micrantha).

— Arten har tidigare bara funnits i en slänt i Lund och möjligtvis någon lokal på Bornholm men det är oklart om den finns kvar. Annars förekommer den i norra Tyskland och Europa. Det verkar som att den kommit hit till Brobacka spontant, åtminstone tycks den inte vara medvetet planterad, säger Björn Albinson.

Det var för övrigt i samma område som Björn Albinson hittade en björntrattspindel förra året. En art som det finns ytterst få fynd av utanför Skåne i modern tid.  

Erik Ljungstrand på fyndplatsen.
Erik Ljungstrand har bekräftat det nya fyndet i Brobacka.

Alingsås kommun