Publicerad 2021-04-02, kl 08:00

Rosa huset förblir rosa

Ja, som många förstod ganska snart var gårdagens nyhet att Rådhuset skulle målas randigt ett aprilskämt. Trots att många verkade gillade idén med nya färger på den historiska byggnaden lär den få fortsätta vara rosa ett tag till.

Att skoja och faktiskt fara med osanning är inget man ska göra lättvindigt som kommun, särskilt inte i tider där desinformation och ”alternativa fakta” blir allt vanligare. Därför vill vi ta tillfället i akt att påminna om vikten av att vara källkritisk. Vi lovar att Alingsås kommun alltid förmedlar korrekt och faktagranskad information. Utom kanske just en gång om året, på 1:a april

Glad Påsk!

Här följer den ursprungliga texten:

Samma hus – men i ny färgskala. Under 2021 ska rådhusets klassiska rosa färg bytas ut till två nya färger.

Alingsås rådhus är över 250 år och kallas i folkmun för rosa huset. Under den pågående flytten av kommunarkivet har man dock hittat originalritningar från Patrick Alströmers tid där det framgår att huset ursprungligen var tänkt att vara – randigt.

— Det var Patrick Alströmer som lät bygga rådhuset, eller Storegården som det hette på den tiden. Han var textilmagnat och det framgår av anteckningarna att han ville att den tidens textila mönster skulle återkomma på fasaden till hans nya hem, berättar Simon Waern (S), kommunalråd och historiskt bevandrad alingsåsare.

Nu har kommunledningen tillsammans med Alingsåshem, som äger huset, beslutat att det är dags att återskapa Patrick Alströmers vision av hur rådhuset skulle se ut.

— Det är dags att måla om huset enligt underhållsplanen. Då tyckte vi att det var ett fantastiskt tillfälle att direkt agera på de fynd som gjorts i kommunarkivet, säger Maria Standar, kommundirektör.

Färgval

Av ritningarna framgår dock inte vilka färger som det var tänkt att använda. Därför har kommunens byggnadsantikvarie tagit fram tre olika förslag till färgställningar som stämmer överens med tidsepokens ideal.

— Rådhusets grund och källarvalv genomgick en renovering under förra året och är nu återställda till sitt vackra ursprungsutseende. Nu fortsätter processen att återskapa denna historiska byggnad, säger Daniel Filipsson (M), kommunstyrelsens ordförande.

Beslut om vilken färgställning som ska väljas kommer att fattas i maj av en grupp bestående av kommunstyrelsens presidium tillsammans med kommundirektör Maria Standar och kommunens fastighetsansvariga tjänstepersoner. Arbetet med ommålning planeras att påbörjas i augusti.

— Jag har sett förslagen och alla tre är väldigt fina. Jag har en favorit men vill inte gå händelserna i förväg, det är fler än jag som ska tycka till innan beslut fattas, avslutar Maria Standar.

Bild på Alingsås rådhus med grön-vit fasad.
Grön-vitt förslag
Bild på Alingsås rådhus med lila-grå fasad.
Lila-grått förslag
Bild på Alingsås rådhus med grårandig fasad.
Grå-randigt förslag

Alingsås kommun