1 Driftstörningar

Publicerad 2021-03-22, kl 14:02

Satsning på hållbart mode i Alingsås

Flera företag i Alingsås ska sätta sig i skolbänken. På schemat står hållbart mode och cirkulära affärsmodeller, med målet om en lokal modebransch i framkant av utvecklingen. Ambitionen är att på ett inspirerande sätt guida kunder att konsumera mer hållbart.

Det är Nordiska Textilakademin i Borås som står bakom den två månader långa kursen ”Hållbara affärsidéer i butiken”, och i kursbänken sitter fjorton kursdeltagare från tio modeföretag i Alingsås som nu ska lära sig mer om framtidens hållbara modebransch.

Kursen är ett initiativ från projektet F/ACT Movement, vars syfte är att främja en mer hållbar produktion och konsumtion av mode och textil. Målet är att få modeföretag i Alingsås att bli mer hållbara och lära sig mer om hur de kan utveckla sina företag till att arbeta med mer cirkulära affärsmodeller; någonting som spås bli allt viktigare i framtidens handel.

– Vår region har ett offensivt regionalt klimatmål, fossiloberoende region 2030. För att nå detta krävs hårt arbete från många håll. Att företagen i Alingsås nu vill genomföra denna kurs är väldigt glädjande och ligger helt i linje med vår strävan att det lokala näringslivet ska se nyttan och möjligheten med ett aktivt hållbarhetsarbete, säger Anna Milsta, näringslivsstrateg på Alingsås kommun som samarbetar med projektet.

Pernilla Heed från Tremark herrmode är både en av deltagarna i kursen och deltar också som privatperson i F/ACT Movement.

– Hållbarhetsfrågan är en av de allra viktigaste framtidsfrågorna för vår bransch och att få genomföra den här kursen tillsammans med mina kollegor känns som en fantastisk möjlighet. Lär vi oss mer kan vi ju också inspirera våra kunder att tänka mer cirkulärt och hållbart, säger Pernilla.

Bakom F/ACT Movement står Göteborgsregionen (GR) och Science Park Borås med finansiellt stöd från Västra Götalandsregionen (VGR). F/ACT Movement har en förankring i kommuner, näringsliv och modebransch i stort runt om i Sverige, samt ett 60-tal deltagande privatpersoner från hela Sverige som under nio månader agerar testpanel för hållbara lösningar.

De företag som deltar i utbildningssatsningen är Tremark Herrmode, KappAhl, Karin S, Mitas, Stadsmissionen Second Hand Alingsås, Estrid och Moa, Vindens Second Hand, ReSelected, UllaButta och Nyföretagarcentrum.

Alingsås kommun