Publicerad 2021-03-16, kl 13:55

Nu öppnar nya Bjärkegården

Nu är nya Bjärkegården invigd. Totalt finns nu 66 lägenheter i särkilt boende för äldre mitt i centrala Sollebrunn. Inom kort kommer det också att finnas 22 trygghetsbostäder strax intill Bjärkegården. 

— Känns jätteroligt att det är klart, säger Kerstin Frisk, utvecklingsledare på vård- och omsorgsförvaltningen.

Under 2019 påbörjades utbygget av tre enheter på Bjärkegården i Sollebrunn. Det är Alingsåshem som har uppfört byggnaden genom partnering tillsammans med entreprenören Skanska. När det nu står klart blev det av förklarliga skäl ingen stor invigning, men väl ett antal rundvandringar med några få inbjuda personer samt en symbolisk bandklippning efter att Alingsåshems vd Mikael Dolietis och Ingela Andreen (L) från vård- och omsorgsnämnden hållit var sitt tal. 

— Vi arrangerade invigningsdagen tillsammans med Alingsåshem och efter förutsättningarna tycker jag det blev väldigt lyckat, säger Lena Sultan, som tillsammans med Tarja Andersson är enhetschef på Bjärkegården.

Utbygget innefattar totalt 28 nya lägenheter. 18 av dessa återfinns på två enheter för demenssjuka, varav en enhet öppnar nu direkt efter invigningen. I april öppnar sedan den tredje enheten som inrymmer tio lägenheter för personer med fysiska hinder.

— Det känns verkligen jättebra. Vi har fått det så fint och det ska bli roligt när inflyttningarna drar igång, säger Lena Sultan.

Vardagsrum
Vintertädgård med sittplatser.
Den nya entrén.
Utemiljön på innegården.
Utemiljön på innegården.
Mindre sittgrupp.

Kärnan i utbygget är den nya entrén som numera används till alla 66 lägenheter för särskilt boende. Vidare har det satsats mycket på gemensamhetsytor med stora aktivitetsrum, matsalar och en vinterträdgård där det kan odlas bland annat tomater och gurkor. Från vinterträdgården når man också ut till de väl tilltagna utemiljöerna.

— Det är hemtrevligt, praktiskt och dessutom modernt med en hel del ny teknik som vi inte har på några andra boenden i kommunen. Det kommer både personalen och brukarna till gagn, säger Kerstin Frisk, som tycker att samarbetet med Skanska och Alingsåshem fungerat bra under projektet gång.

— Det har varit ett bra samarbete. Från vår sida har det underlättat att våra enhetschefer Lena och Tarja varit involverade i bygget under hela perioden. Så vi har sett helheten växa fram och nu är vi väldigt nöjda med slutresultatet.

Alingsås kommun