Publicerad 2021-01-21, kl 16:59

Alingsås filmårskommun 2021

Foto: Patrik Gunnar Helin

Varje år samarbetar Göteborg Film Festival med fyra utvalda kommuner och 2021 är Alingsås en av dem. Att vara filmårskommun innebär att kommunen satsar extra på film under 2021.

Filmårskommuner får programinnehåll av Göteborg Film Festival utan kostnad. 

– Film har en speciell plats i Alingsås, säger Josefin Cowie, programansvarig Alingsås kulturhus. De senaste åren har flera filminspelningar ägt rum här och vi välkomnar och hoppas på fler. 

Dock har pandemin satt stopp för planerna för början av året. Kulturhuset hade planerat en stor invigning på Palladium och att bjuda in till filmisk salong för att visa film under festivalveckan. Men alternativ finns – och förhoppningsvis kan man istället erbjuda filmmagi senare i år. 

Filmfestival hemma i soffan – eller på hotell

I år kommer Göteborg Film Festival hem till alla genom det digitala festivalpasset. Under 11 dagar kan man ta del av 60 unika filmpremiärer i hela Sverige. Festivalen pågår 29 januari – 8 februari.

Vill man unna sig lite extra, så kan man kombinera den digitala filmfesten med en lyxig hotellvistelse på Grand Hotel i Alingsås. Anna Hartman, VD på Grand Hotel Alingsås, berättar att man redan nu har sett ett stort intresse för hotellvistelse i samband med Göteborg Film Festival.

    – Vi är mycket förväntansfulla över att prova och erbjuda våra gäster nya upplevelser hos oss på Grand Hotel och vi ser fram emot ett fortsatt samarbete med Alingsås kommun och Göteborgs Film Festival framöver, säger Anna Hartman, VD på Grand Hotel Alingsås.

Filmvisningar senare i år

Så snart coronaläget tillåter planerar Alingsås kulturhus ordna en utomhusbio och en barnfilmsfestival. Skolorna har sedan några år tillbaka erbjudits en skolbiofestival i november och tanken är nu att man ska utöka med några visningar efter skoltid för alla åldrar.

  – Efter att filmfestivalen har avslutats och i väntan på att vi på kulturhuset kan dra i gång vår bioverksamhet, så kan alla alingsåsare som har lånekort logga in på Cineasterna, säger Josefin Cowie.

Cineasterna strömmar film från alla delar av världen och för alla åldrar, helt gratis. På kulturhusets hemsida, alingsaskulturhus.se, kan man hitta både filmtips och instruktioner om hur man loggar in.

Alingsås kommun