Publicerad 2020-11-20, kl 08:04

Uppsving för kaféer och restauranger under Lights

Fler restaurangbesökare än i fjol. Den bästa oktobermånaden någonsin. Ja, så beskriver några av Alingsås lokala företagare inom kafé- och restaurangnäringen effekterna av årets Lights in Alingsås.   

Efter en tuff vår och sommar så innebar höstens Lights in Alingsås ett välbehövligt tillflöde av kunder på många av stans restauranger och kaféer. Det säger säger Marie Langwagen som är ordförande för Alingsås handel.

— Det var ett väldigt, väldigt bra Lightsår för våra restauranger och kaféer. Det har varit så otroligt tufft under våren och sommaren till följd av pandemin så branschen behövde verkligen Lights och den behöver fortsatt mycket stöttning.

Find the Light var temat på årets ljusfest i Alingsås, och de allra flesta ljusinstallationer var placerade i stadens centrala delar. Pandemin innebar att det i år inte hölls några guidade turer för besökarna och det fanns inte heller en markerad lightsslinga. 

— Vi har inte mätt hur många som besökt oss, men min känsla är att det har varit många ute, säger Maria Björsson som är project manager för Lights in Alingsås.

— Att de flesta ljusinstallationer fanns i centrum tror jag bidrog till att dra in mycket folk till stadskärnan. För oss gick det mycket bättre än i fjol under detta Lights och jag har hört samma från andra i branschen, säger Soheil Akbarzadeh som äger restaurangen Deli Deli i centrala Alingsås tillsammans med Leila Roustaei.

Under Lights in Alingsås så har många butiker specialerbjudanden och vissa företag, så som Ekstedts bageri och café i centrala Alingsås, har kvällsöppet på grund av det stora antalet besökare som evenemanget lockar. 

— Vi har haft vårt absolut bästa år någonsin sett till Lightsmånaden. Det är normalt sett ett bra evenemang för oss och i år var det bästa året sett till hur många som besökte oss. Med tanke på pandemin tror jag att många har tyckt att det har varit positivt att kunna sitta utomhus, på vår innergård. Den är både uppvärmd och mysig, säger Ekstedts ägare Mikael Lindeman.

Alingsås kommun